Tip over verbondenheid met de Maatschappij

We zijn een met alles

door Pia de Blok

‘Die ander is anders dan ikzelf.’ Herken je de pijn die dit met zich mee kan brengen?

Kinderen voelen zich nogal eens eenzaam en verdrietig. Als kinderen na hun eerste jaren dat ze nog in eenheid leven, zien dat ze anders zijn dan anderen kan er lijden ontstaan. Ze willen hetzelfde zijn als al die anderen in de maatschappij. Maar, dat lukt nooit. Dit veroorzaakt dikwijls lijden in de vorm van neerslachtigheid, depressief zijn, van schoolgaan, zich minderwaardig voelen, pestgedrag, eenzaamheid, enz. Als ouder/opvoeder kun je daar van jongs af aan heel praktisch iets aan doen.

Doe praktische oefeningen om ‘eenheidservaringen’ op te doen.

Als je met je kind op de kinderboerderij rondloopt, kun je laten zien dat alle diertjes verschillend eruit zien. Benoem het ook: ‘Die bok heeft grote oren, die eend heeft een gele snavel, dat schaap is wit en dat zwart. Zie je dat ze er allemaal net even anders uitzien, een andere vorm of kleur hebben?
Maar ook: Ze zijn allemaal een dier. Dat is hetzelfde, daarin is geen verschil.
Dat is net zo bij mensen. Iedereen ziet er net even anders uit, kijk maar in het rond… Maar we zijn ook allemaal een mens en daarin zijn we één.
Je bent nooit echt helemaal anders dan andere kinderen en andere mensen.’

Loop samen met je kind, met de zon in je rug. Je ziet dan jullie schaduwen voor je op de grond. Wijs ernaar en zeg: ‘ Zie je dat we allebei een andere schaduw hebben? Jij klein en ik groot. Je ziet onze vorm, onze haren, onze lengte. Alle mensen hebben hun eigen schaduw, let daar maar eens op. Maar we zijn ook allemaal een mens en daarin zijn we één.
Je bent nooit echt anders helemaal anders dan andere kinderen en andere mensen.’

Over de auteur van deze tip

Pia de Blok is sinds 1983 yogadocente. Verder is zij auteur van ‘Onbeperkt ontspannen voor jongeren’, Uitgever; www.toorts.nl en van Advaita Sprookjesboek, Uitgever; Koppenhol. Zij heeft een Praktijk met individuele begeleiding in Yoga-adem- en ontspanningstechnieken met inzicht in non-dualiteit (2000).
Vanaf 2004 geeft Pia lessen op middelbare en hogere scholen in de zelfontwikkelde vorm: ‘Ontspanningstechnieken, met Inzicht in non-dualiteit: er is geen werkelijke scheiding tuussen jou en anderen. Onafhankelijk van b.v. drugs of alcohol vind je de echte ontspanning allereerst in jezelf. Er is sinds 2007 een Opleiding/bijscholing voor leerkrachten, jongerenwerkers maar ook voor coaches van volwassenen e.a. Deze is erkend door de Vereniging van Yogaleerkrachten Nederland. Info; www.a-dvaita.net Zij heeft voor De Goudse Waarden in Gouda een 8 wekelijkse Module ontwikkeld voor een Havo 4 en 5 klas. Verder geeft Pia naast workshops ook gastlessen op de Hogeschool Rotterdam. You Tube kanaal Pia; www.youtube.com/user/Piadeblok

Naam: Pia de Blok
Ontspannen met Inzicht in non-dualiteit
Website:

Meer tips van Pia »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.