Tip over verbondenheid met Jezelf

Rust in drukke tijden

door Marijke Sluijter

Je weet misschien dat het tekenen van de liggende acht (lemniscaat) rustgevend is. Het is een beweging die we ook maken bij het wiegen. En kijk eens hoe mensen bewegen die elkaar omhelzen bij het welkom op Schiphol in Hello Goodbye!

De beweging is niet alleen rustgevend maar bevordert ook de samenwerking tussen linker- en rechterhersenhelft. Het is een heerlijke bezigheid om in balans te komen in tijden dat kinderen een overload aan prikkels te verwerken krijgen, zoals in de sinterklaastijd.

Laat kinderen regelmatig de wiegende beweging van de lemniscaat maken

Werk op grote vellen papier (minimaal A3).
Geef dikke kleurpotloden die van tevoren goed geslepen zijn.
  • Laat de liggende acht in √©√©n grote, rustig doorgaande beweging¬†tekenen, almaar doorgaand, tot de kinderen rustig worden. Zorg zelf ook¬†voor rust door zacht en langzaam te praten en stil te zijn. (Ook in¬†je beweging verstillen). Je ziet wanneer het genoeg is doordat de¬†kinderen er uit zichzelf mee stoppen.
  • Laat de kinderen dan de ene kant van de acht vullen met √©√©n doorgaande meanderende lijn die overal rond is en nergens rechte stukken heeft, die alle kanten opgaat, kris kras door elkaar, soms groot en¬†soms klein. De andere kant mag gevuld worden met √©√©n doorgaande lijn die overal recht is en nergens rond, ook kriskras door elkaar en uit zowel lange als korte stukken bestaat.
  • Dan komt het spannendste gedeelte: Kijk bij de ronde lijnen of je¬†er zwartepieten in kunt vinden, en bij de rechte lijnen¬†sinterklaasjes.
  • Kinderen die er moeite mee hebben kun je helpen door eerst de¬†mijters op te zoeken en daar een kruis in te zetten. Eronder zet je¬†de ogen, de neus en de mond. De rest van sinterklaas wordt dan al¬†zichtbaar: de baard teken je onder het gezicht, de mantel zie je¬†al tussen alle lijnen verschijnen. Door mijter en mantel in te¬†kleuren verdwijnen alle lijnen die je niet nodig hebt vanzelf.
Dit is een van de werkvormen uit mijn cursus Zinvol Tekenen met Kinderen.
Als je je inschrijft voor mijn gratis tekentips krijg je altijd tijdig informatie over nieuwe cursussen: www.zinvoltekenenmetkinderen.nl

Over de auteur van deze tip

De ontwikkeling van mensen en de mensheid fascineert me. Ik vraag me altijd af wat er nodig is om een leerblokkade te overwinnen, wil weten wat iemand tegenhoudt om volledig tot bloei te komen en wat er nodig is om weer bij de levensstroom aan te haken.

Mijn werk als projectleider en coördinator bij Stichting Universele Opvoeding en het hoofdredacteurschap van Educare geven mij de kans om op die vraag een veelvoud aan antwoorden te krijgen.

Enkele keren per jaar geef ik cursussen aan leerkrachten, yogadocenten, kindercoaches en -therapeuten over aanraakspel en tekenen om de ontwikkeling van kinderen te ondersteunen.

Ik schreef toen ik in de jaren zeventig op Aruba woonde samen met Jacqueline van Ommeren ‘Educreation; hoe kinderen leren spreken, rekenen, schrijven en lezen in verbinding met zichzelf, de ander en de wereld’.

Terug in Nederland hielp ik babymassage in Nederland geaccepteerd te krijgen om de band tussen ouder en kind te versterken.

In 2002 introduceerde ik Onderlinge Kindermassage, een trend die uit Zweden kwam. Hierover schreef ik het boek ‘Aanraken, een levensbehoefte’. In april 2016 komt het uit in het Frans.

Momenteel geef ik aan leerkrachten, docenten van HVO en pedagogische opleidingen, kinder- of gezinscoaches en kindertherapeuten cursussen Zinvol Tekenen met Kinderen. Dit zijn communicatieve tekenspellen om het contact met kinderen te verdiepen. Ze werken in op de ontwikkeling van de cognitieve, emotionele en sociale intelligentie.

Om ouders, opvoeders en leerkrachten aan te moedigen meer met kinderen te gaan tekenen ontwikkelde ik in 2014 de ‘Droedel-App”: 52 tips voor een wekelijkse droedel.

Droedelen is gedachteloos bewegen op papier als ontspanningsmoment. Je hoeft niet je best te doen om het mooi te maken, want dat is niet het doel. Maar vaak wordt het mooier dan je dacht. En, kinderen doen graag met je mee!

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.