Tip over verbondenheid met Jezelf

Schijn een lichtje op jezelf!

door Wendy

In de tijd rondom kerst, het feest van het licht, richten we ons naar binnen. Het is dan fijn om dicht bij elkaar te zijn. En dichtbij jezelf, om bij te tanken, terug te kijken of vooruit te blikken. In deze oefening schijn je een lichtje op jezelf, om met een nieuwe, hartelijke blik naar jezelf (of een ander) te kijken!.

Tip: ontdek hoe je met hartelijke ogen naar jezelf (en de ander) kan kijken en maak een Gouden Hart.

Voorbereiding
Doe deze oefening alleen of samen met anderen(bijvoorbeeld met je gezin, de klas op school, samen met vrienden, etc) Zet klaar: grote stevige vellen papier of karton, kladpapier, schaar, potloden, goudverf of goudkrijt, mooie (goudkleurige) pennen.

Goed in je lijf
Als jullie willen kun je een oefening doen om goed in je lijf te komen, dan gaat de rest van de oefening makkelijker! Schud jezelf even lekker uit, of dans op een lekker muziekje. Sta dan stil. Sta rechtop, met je voeten wat uit elkaar, knieën los. Adem in en breng je armen zijwaarts omhoog, tot boven je hoofd. Je handen raken elkaar niet. Adem uit en beweeg je handen voor je gezicht langs naar beneden, alsof je allemaal zonnestralen zo je lijf in brengt tot aan je voeten. Doe dit een aantal keer.

Naar binnen
Ga lekker zitten op een stoel of kussentje. Sluit je ogen en adem een paar keer rustig in en iets langer uit. Leg je handen op je hart. Stel je voor dat er een lichtje schijnt in je hart, dat alles verlicht en warm maakt. Met elke in- en uitademing wordt dit licht sterker. Voel hoe je ontspant en zachter wordt.
Kijk nu met dit warme gevoel naar jezelf, het licht van je hart schijnt als het ware door je ogen heen…: kijk met een warme, open blik naar jezelf. Wat is er bijzonder en fijn aan jou? Wat kun je goed?

Gouden hart
Neem dit warme gevoel mee en pak kladpapier. Schrijf op wat in je opkomt: wat is er fijn en bijzonder aan jou? Wat kun je goed? Wat vind je minder leuk aan jezelf? Schrijf ook dat op. Kijk nu nog eens naar je ‘minder leuke’ kanten. Wat is er waardevol aan? Wat geeft het je? Bijvoorbeeld: verlegen ‘geeft me de tijd om te wennen’… Knip nu een groot hart uit een stevig papier. Teken/schilder al je mooie en ‘minder leuke’ kanten in het hart. Maak het heel mooi. Dit is jouw gouden hart voor jezelf! Geef het een mooi plekje in huis waar iedereen het mag zien, of bewaar het voor jezelf. Je kunt het hart ook lamineren of plasticeren, dan blijft het mooi.

Tip: je kunt deze oefening ook doen voor iemand anders.

Houd dan deze persoon in gedachten, leg je handen op je hart… en schilder dan het gouden hart op een kussensloop, een dekbed, een t-shirt of placemat. Een heel hartelijk kado!

Over de auteur van deze tip

Ik ben moeder van Bloeme (6) en Veerle (3) en ben historica, leerkracht, schrijver van het Lieve Woorden Doosje en initiatiefnemer voor De Open Plek, een ‘uit-geverij’, die verhalen en materialen maakt om te verbinden en te inspireren. Mijn passie is om kinderen en hun begeleiders bewust te maken van hun eigen kracht en bestemming, waarbij ik gebruik maak van meervoudige intelligentie, spel- en ontdekvormen, yoga, meditatie en verbeeldingskracht. Dit is ook het uitgangspunt voor het Hartenpakket, het ervaringspakket voor kinderen dat bij Het Lieve Woorden Doosje hoort en ik, in samenwerking met Earth Games, heb gemaakt. Info: www.deopenplek.nl, www.hartenpakket.nl en www.earthgames.nl

Naam: Wendy
De Open Plek
Websites:

Meer tips van Wendy »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Eén reactie

    Error thrown

    Call to undefined function ereg()