Hoe spreek je met elkaar, zodat je je gehoord en gezien voelt in je behoeftes en gevoelens?
Marshall Rosenberg’s giraf staat symbool voor dat deel in ons dat met een groot hart en een ruime blik aandacht heeft voor ieders behoeften en gevoelens. De tegenhanger van de giraf is de jakhals. Als die tegen je begint te blaffen deins je vanzelf wel achteruit en zorg je dat je wegkomt.
Er is dus een taal die mensen scheidt, en een die mensen bindt.
De taal van de jakhals komt uit oude tijden, waar er eigenaren en slaven, bazen en knechten waren. We moeten allemaal leren spreken op voet van gelijkheid en met de intentie elkaar een plezier te doen. De giraf kan daar heel goed bij helpen. Ook bij het luisteren naar iemand die ‘jakhals’ spreekt: de giraf begrijpt immers dat deze persoon een girafje is die de taal nog moet leren…
Let eens op hoe vaak je etiketten gebruikt
Een kind is een schatje, een zeurpiet, slordig of een bolleboos. Ook termen als autist of adhd-er zeggen niet werkelijk iets over het kind. Het beperkt je blik en zet kinderen vast in een rol.
Haal het kind achter het label vandaan door dit soort termen achterwege te laten en het gedrag te benoemen. Kies dan vooral steeds de positieve kant van het gedrag. Zeg bijvoorbeeld tegen een heel druk kind dat je blij bent dat hij zo veel heeft gedaan, of waardeer zijn intentie om voorzichtig te doen, ook al lukte het niet helemaal.
Scholen die belangstelling hebben voor dit programma kunnen zich aanmelden via www.dekleinegiraf.nl
Error thrown
Call to undefined function ereg()