Tip over verbondenheid met de Ander

Filosoferen tijdens het eten

door Myra Hillebrink

Tijdens het eten nemen wij vaak in ons gezin de dag even door. Vaak willen onze kinderen van 7, 8 en 9 graag vertellen over hun dag op school of over het spelen met vriendjes en vriendinnetjes, maar het kan ook anders.

Leg tijdens het eten eens de vraag aan je kinderen voor of ze vinden dat ze goed worden opgevoed.

Op de vraag aan mijn kinderen of ze vonden dat ze goed werden opgevoed, kregen we hele verrassende antwoorden en er ontstond een heel erg leuk gesprek, met name tussen de kinderen. Wij zaten vooral genietend te luisteren.

Zo vond de een dat ze goed werd opgevoed, omdat ze in de vakantie tijdens de lange autorit af en toe een cadeautje kreeg, waarop de ander riep…..maar dat is geen opvoeden! Opvoeden is als papa en mama vertellen wat je allemaal niet mag. Op de vraag of wij alleen vertelden wat ze niet mochten, kwam als antwoord dat we ook vooral lieten zien hoe het wel moest en hoe het het gezelligst was.

Onze zoon vertelde ook nog dat leuke dingen samen doen ook bij opvoeden hoort. O, ja en dat we ze altijd overal naar toe brengen en weer ophalen.  Er waren ook mindere kanten aan hun opvoeding…..dat ze ‘s morgens niet voor 8 uur naar beneden mochten en dat wij toch wel streng waren!!

Kortom, met zo hier en daar een opmerking van ons, hebben we bijna de hele maaltijd gepraat over hoe zij over opvoeden denken. Wat vooral een mooi kijkje in hun belevingswereld gaf, waren vragen als; hoe zou jij dat bij jou kinderen doen? en Hoe is dat dan bij vriendje “die en die”? en “Wat vind jij daarvan?” Heel leuk en leerzaam. Kortom een echte aanrader!!

Door op deze manier te praten over “kleine” maar vooral ook “grote” onderwerpen, merken kinderen dat er naar ze geluisterd wordt en dat ze hun mening mogen geven. Hierdoor gaan ze bewuster nadenken over allerlei onderwerpen.  Dat helpt ze bij verschillende vakken op school, maar het maakt ze ook zelfbewuster en geeft ze zelfvertrouwen en dat kunnen ze goed gebruiken.

Over de auteur van deze tip

Ik ben Myra Hillebrink (1969) en woon in Delft. Mijn eigen praktijk in kindercoaching ben ik gestart in januari 2011. Voor de officiele start heb ik ruime ervaring opgedaan met het begeleiden van ADHD en rouwverwerking bij kinderen. Daarnaast geef ik onderlinge kindermassage en filosoferen voor kinderen, zowel in mijn eigen praktijk als op scholen en kinderdagverblijven. Dit doe ik omdat het erg leuk is om te doen en omdat er volgens mij hele duidelijke verbanden bestaan tussen “goed in je vel zitten” en je verbaal en fysiek durven en kunnen uiten.

Al van kinds af aan hebben kinderen een enorme aantrekkingskracht op mij en ik ook vaak op hun. Pas na de geboorte van mijn oudste kinderen ontdekte ik dat ik de eigen heel snelle ontwikkeling van kinderen enorm boeiend vind. Als ze ergens vastlopen, is het heel bijzonder om ze weer verder te mogen helpen. Uiteindelijk heb ik besloten om me hier in te gaan verdiepen door het volgen van een opleiding.

In 2010 heb ik mijn opleiding tot kindercoach afgerond. Inmiddels ben ik ook coach voor beelddenkers (zowel kinderen als volwassenen). Dit zijn mensen die meer in beelden dan in woorden denken hierdoor binnen het onderwijs of in hun werk tegen (leer)problemen aan lopen. Daarnaast volg ik regelmatig workshops om mijn coachings- en begeleidingsvaardigheden te vergroten.

Naast mijn werk als kindercoach ben ik mentor van een wilsonbekwaam persoon, via de Stichting Mentorschap Haag en Rijn en zet ik mij op onregelmatige basis in voor de stichting DelftMama. Een stichting die zich inzet voor het welbevinden en de integratie van internationale aanstaande moeders en moeders van kleine kinderen in Delft.

Ook ben ik (mede)initiatiefnemer van het project SamenSporten. Een beweegproject, waarin kinderen met en kinderen zonder beperking samen trainen voor een groter sportief evenement, zoals de GoldenTenLoop in Delft.

Samen met mijn vriend heb ik vier kinderen (2002, 2003, 2004, 2011).

Naam: Myra Hillebrink
Het Luisterrijk
Website:

Meer tips van Myra »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 reacties

    Error thrown

    Call to undefined function ereg()