Tip over verbondenheid met de Maatschappij

Van ik naar wij

door Marijke Sluijter

Doe je ook mee aan 11-11-11, de dag dat we vieren dat we allemaal met elkaar verbonden zijn? Misschien sta je er in je gezin of groep bij stil door er over te praten of er een bijzondere dag van te maken.

Laat het niet bij praten of lessen alleen, maar doe onderstaande groepsmassage, zodat ‘van ik naar wij’ aan den lijve ervaren kan worden. Kinderen leren het best door het zelf te ervaren. En door samen plezier te maken!

Doe mee aan de grootste groepsmassage ooit

In deze massage doe je voor de ander wat die zelf niet kan, en ontvang je wat de ander voor jou doet.

 • Laat de deelnemers in twee rijen staan, zodat iedereen een partner heeft.
 • Laat nu de ene rij naar de ene, en de andere rij naar de andere kant kijken. De partners staan dus schouder aan schouder. Tussen de tweetallen iets ruimte voor het bukken openlaten.
 • Nu trommelen alle kinderen zorgvuldig van boven naar beneden op hun borst, buik, benen en voeten, en daarna weer rustig terug naar boven.
 • Dan keert iedereen naar de partner naast hen en trommelt rustig op de dicht bijzijnde kant van zijn of haar rug, been en voet, eerst naar beneden, daarna weer naar boven.
 • Allemaal klaar? Spring dan allemaal tegelijk een halve draai om, zodat iedereen met de andere schouder naast elkaar staat.
 • Klop nu de andere helft van ieders rug en het andere been.
 • Spring nu terug, met je gezicht naar elkaar en sluit af met een vrolijke groet. Laat de kinderen allerlei manieren van groeten uitproberen, de high five, de hug, de namaste, de handdruk…

Als iedereen het ‘spel’ kent kan je hiermee een flashmob bedenken waarmee je op 11 november iedereen verrast, bijvoorbeeld op het schoolplein. Probeer op elkaar af te stemmen zodat alles precies gelijk gaat, of maak een wave.

YOUTUBE
Als je er een filmpje van maakt voor youtube moet er een vaste naam bij staan. Omdat 11-11-11 een internationale actie is graag biggestgroupmassage en naam van je groep of school gebruiken. Zo komen alle filmpjes bij elkaar. Zet de link van youtube daarna op het EducareNetwerk, zodat we ze daar allemaal kunnen zien.

VOORBEELFILMPJE
De Ontdekkingsreis uit Doorn maakte een instructiefilmpje voor leerkrachten.

MEER INFORMATIE
Zie voor meer informatie over de World Day of Interconnectednes: http://www.interconnectedness111111.org/

Over de auteur van deze tip

De ontwikkeling van mensen en de mensheid fascineert me. Ik vraag me altijd af wat er nodig is om een leerblokkade te overwinnen, wil weten wat iemand tegenhoudt om volledig tot bloei te komen en wat er nodig is om weer bij de levensstroom aan te haken.

Mijn werk als projectleider en coördinator bij Stichting Universele Opvoeding en het hoofdredacteurschap van Educare geven mij de kans om op die vraag een veelvoud aan antwoorden te krijgen.

Enkele keren per jaar geef ik cursussen aan leerkrachten, yogadocenten, kindercoaches en -therapeuten over aanraakspel en tekenen om de ontwikkeling van kinderen te ondersteunen.

Ik schreef toen ik in de jaren zeventig op Aruba woonde samen met Jacqueline van Ommeren ‘Educreation; hoe kinderen leren spreken, rekenen, schrijven en lezen in verbinding met zichzelf, de ander en de wereld’.

Terug in Nederland hielp ik babymassage in Nederland geaccepteerd te krijgen om de band tussen ouder en kind te versterken.

In 2002 introduceerde ik Onderlinge Kindermassage, een trend die uit Zweden kwam. Hierover schreef ik het boek ‘Aanraken, een levensbehoefte’. In april 2016 komt het uit in het Frans.

Momenteel geef ik aan leerkrachten, docenten van HVO en pedagogische opleidingen, kinder- of gezinscoaches en kindertherapeuten cursussen Zinvol Tekenen met Kinderen. Dit zijn communicatieve tekenspellen om het contact met kinderen te verdiepen. Ze werken in op de ontwikkeling van de cognitieve, emotionele en sociale intelligentie.

Om ouders, opvoeders en leerkrachten aan te moedigen meer met kinderen te gaan tekenen ontwikkelde ik in 2014 de ‘Droedel-App”: 52 tips voor een wekelijkse droedel.

Droedelen is gedachteloos bewegen op papier als ontspanningsmoment. Je hoeft niet je best te doen om het mooi te maken, want dat is niet het doel. Maar vaak wordt het mooier dan je dacht. En, kinderen doen graag met je mee!

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Eén reactie

  Error thrown

  Call to undefined function ereg()