Tip over verbondenheid met Materie

Schoorsteenpietjes spelen met vuur

door Marien van Os

Spelen met vuur is spannend, tegelijkertijd geeft rust en leert het je heel voorzichtig en aandachtig te handelen. Hoe houd je een vuurtje brandend? Het is een spel met alle elementen. Er is lucht voor nodig en natuurlijk hout en vuur. Dat zijn de elementen die het vuurtje laten branden. Het vuurtje wordt gedoofd met de aarde en water, en zo is de elementencirkel weer rond.

Leer je kinderen op een veilige, coöperatieve en vooral speelse manier met vuur om te gaan met ‘t schoorsteenpietjesspel…

Je speelt het zo:

  • De kinderen zitten in een kring.
  • Een kurk wordt in brand gestoken en doorgegeven. Voorzichtigheid en kalmte is geboden bij het doorgeven, zo blijft het vlammetje branden. Maar voor hoelang?
  • Degene bij wie de kurk dooft, trekt een schoorsteenstreep op het gezicht. (Eerst even voelen of de kurk niet te heet is!)

Het is nog een hele kunst om zonder zonder schoorsteenstrepen door het leven te gaan… Wie blijft er zo lang mogelijk een schoon pietje?

Het is geschikt voor kinderen vanaf een jaar of tien. Bovendien werkt het voorzichtig concentreren op de vlam als een meditatie.

Deze tip is eerder gepubliceerd als ‘Zebra’ spel in het katern van Educare nr. 1, 2011. Je kunt het ook gebruiken als variatie op het Zwarte Pieten onderdeel in het Sinterklaas surprisespel.

Zin in nog meer leuke Sinterklaas tips? Je vindt ze in het archief:
www.opgroeiendinverbondenheid.nl/tag/sinterklaas/

Over de auteur van deze tip

Als trainer, docent en coach wil ik kinderen, jongeren en volwassenen inspireren tot het (her)vinden van hun innerlijke kracht en spirit. Dit doe ik door ze te leren verbinding maken tussen hoofd, hart en lijf met yoga-, ontspannings-, vitaliteit- en bewustzijnslessen/cursussen/workshops.
Met Yokidoki verzorg ik verschillende workshops en trainingen op dit gebied voor onderwijs en kinderopvang op locatie. De 2-daagse training ‘Chillen met je billen’ (Groep in Balans) voor leerkrachten en pedagogische begeleiders geef ik enkele keren per jaar in de inspiratie-ruimte bij Educare.

Mijn andere passie is voeding en gezondheid. Wellicht ken je me van Educare, waar ik tot voor kort veel van mijn kennis en ervaring kwijt kon als vaste auteur voor de gezondheidsrubriek.
Op www.yokidoki.nl kun je je aanmelden voor een gratis e-cursus ‘Chillen met je billen’. Op www.yokidokigezond.nl kun je het gratis e-book ‘Gezond het jaar rond’ downloaden.

Naam: Marien van Os
Ilja Regenboogyoga
Website:

Meer tips van Marien »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.