Tip over verbondenheid met de Natuur

Haal de herfst in huis

door Alberthe Papma

Om het herfstseizoen te vieren kun je natuurlijk een mooie herfsttafel maken. Maar zijn meer mogelijkheden. Wat dacht je van bladertorentjes of een mobile van natuurlijke materialen?

Ga eerst samen buiten op verzameljacht.

Zoek een heleboel bladeren in verschillende vormen en kleuren, eikelhoedjes, zaaddozen, uitgebloeide bloemen (bijvoorbeeld kaardebol of hortensia), dennenappels, etc. Kijk ook of jullie een mooie kronkelige tak kunnen vinden of wat buigzame soepele takken (klimop, druivenrank, wilgentak..) en wat losse stokjes. Verder heb je nog garen nodig en eventueel een grove borduurnaald.

Voor de bladertorentjes rijg je bladeren aan dunne stokjes van verschillende lengtes. Zet de stokjes rechtop in een mooie schaal of pot; steek ze eventueel  in een stuk oasis zodat ze goed rechtop blijven staan. Bedek de oasis met een laagje aarde of steentjes. Zet de pot op een mooie plek, bijvoorbeeld op de vensterbank in de zon zodat de kleuren van de bladeren goed uitkomen. De torentjes zullen verdrogen en verkleuren. En na verloop van tijd zullen de bladeren gaan verkruimelen als je ze aanraakt. Dan wordt het weer tijd voor een ander stukje natuurkunst….

Hang dan aan één mooie tak allerlei materialen aan draden van verschillende lengtes. Je kunt ook een soepele tak tot een cirkel buigen en vastzetten of twee takken kruiselings vastzetten en deze versieren. In plaats van bladertorentjes, kun je ook bladerslingertjes maken. Rijg bladeren aan een draad en zet ze aan de onderkant vast met bijvoorbeeld een eikelhoedje. En geniet van deze stille getuige van al het moois dat de herfst te bieden heeft.

Over de auteur van deze tip

Vanuit mijn interesse voor duurzaam leven, spiritualiteit en belevend leren met kinderen heb ik in 2008 KinderYoga Aventurijn opgericht. Ik geef wekelijks kinderyogalessen en verzorg ook creatieve yogaworkshops, cursussen yoga voor tieners en individuele (therapeutische) yogabegeleiding voor kinderen met een hulpvraag of kinderen die (nog) niet toe zijn aan yoga in een groep. Met yoga leren kinderen spelenderwijs meer over zichzelf, hun relatie met anderen en over onze diepe verbondenheid met de aarde. Daarnaast ben ik ook kindercoach. De natuur en de wisseling van de seizoenen zijn hierbij voor mij belangrijke inspiratiebron.
KinderYoga Aventurijn maakt sinds 2012 deel uit van mijn bedrijf Zin in Groen. Ik zet me in voor duurzaamheid; natuur, gezondheid en zingeving; en ‘groen opgroeien’.

Naam: Alberthe Papma
Zin in Groen - KinderYoga Aventurijn
Websites:

Meer tips van Alberthe »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Eén reactie

    Error thrown

    Call to undefined function ereg()