Tip over verbondenheid met Jezelf

Ondersteboven op je stoel

door Marien van Os

Als er veel onrust in de klas is en je de kinderen graag wat meer wil laten aarden en indalen in zichzelf, kun je deze eenvoudige ontspanningsoefening doen.
Laat de kinderen hun stoeltje draaien, zodat de rug tegenĀ hun tafeltje staat en het zitgedeelte vrij is. Je kan het ook in een kringopstelling doen, met het zitvlak van de stoelen gewoon naar binnen gericht.

Laat nu alle kinderen hun onderbenen plat op het zitvlak van hun stoeltje leggen, liggend met hun rug plat op de grond. Benen zijn dus omhoog, onderbenenĀ parallel aan de grond, rustend op de stoel. Handen op de buik of ontspannen onder het achterhoofd. En laat de kinderen in deze houdingĀ rustig ademen naar hun buik en hun ogen sluiten.

Vertel dat als ze heel stil liggen er een klein kriebelvlindertje komt kriebelen op hun hoofd, die zeĀ alleen kunnen voelen met hun ogen dicht. Vertel dat het een verassing is wanneer het vlindertje bij ze komt en dat je straks zal vragen of je het hebt gevoeld.
Je loopt dan zachtjes rond en kriebelt de kinderen in willekeurige volgorde zachtjes op de bovenkant van hun hoofd, op hun kruin. Heel zachtjes, zodat ze heel geconcentreerd in de ā€˜voelstandā€™ komen.
Dit zet alle zintuigen op scherp: kan ik de juf/meester al horen, is ze/hij al dichtbij? Of kan ik haar/hem voelen passeren door een windvlaagje op mijn lijf? HetĀ verassingselement houdt de kinderen alert en brengt ze in het voelen, in hun lijf en in het hier en nu.

De stilte, de concentratie en verwachtig schept een hele rustige, kalme, ontvankelijke sfeer. En de ondersteboven-houding helpt hierbij. Deze houding is een inversie-houding en helpt het zenuwstelsel te kalmeren, het hart en de longen tot rust te brengen.

Een leuke bijkomstigheid is datĀ de kinderen de wereld weer eens van een andere kant bezien. Na deze oefening kun je een opmerking krijgen dat het plafond hoognodig een likje verf moet krijgen of wellicht zien ze andere dingen die voorheen nooit zijn opgemerkt. Leuk om dat in een ervaringsrondje te mogen vertellen.

Meer van deze rustgevende oefeningen krijg je aangereikt bij de 2-daagse training: ‘Chillen met je billen’ (Groep in Balans) .

Over de auteur van deze tip

Als trainer, docent en coach wil ik kinderen, jongeren en volwassenen inspireren tot het (her)vinden van hun innerlijke kracht en spirit. Dit doe ik door ze te leren verbinding maken tussen hoofd, hart en lijf met yoga-, ontspannings-, vitaliteit- en bewustzijnslessen/cursussen/workshops.
Met Yokidoki verzorg ik verschillende workshops en trainingen op dit gebied voor onderwijs en kinderopvang op locatie. De 2-daagse training ‘Chillen met je billen’ (Groep in Balans) voor leerkrachten en pedagogische begeleiders geef ik enkele keren per jaar in de inspiratie-ruimte bij Educare.

Mijn andere passie is voeding en gezondheid. Wellicht ken je me van Educare, waar ik tot voor kort veel van mijn kennis en ervaring kwijt kon als vaste auteur voor de gezondheidsrubriek.
Op www.yokidoki.nl kun je je aanmelden voor een gratis e-cursus ‘Chillen met je billen’. Op www.yokidokigezond.nl kun je het gratis e-book ‘Gezond het jaar rond’ downloaden.

Naam: Marien van Os
Ilja Regenboogyoga
Website:

Meer tips van Marien »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Eén reactie

    Error thrown

    Call to undefined function ereg()