Tip over verbondenheid met de Ander

Coöperatieve stoelendans

door Anne Mijke van Harten

De oude vertrouwde stoelendans in een nieuw coöperatief jasje. Het stimuleert creatief denken, samenwerking en behendigheid. Leuk voor op een kinderfeestje en óók leuk met een groep volwassenen!

Leeftijd: vanaf 4 jaar
Doelstelling: samenwerken, overleggen, iedereen hoort erbij, groepsbinding
Aantal spelers: 6 of meer
Benodigdheden: muziek – cd, cassette bandje, muziekinstument. Evenveel stoelen als er deelnemers zijn. Bij voorkeur stoelen zonder armleuningen.
Locatie: binnen of buiten

Zet twee rijen stoelen neer, de rugleuningen tegen elkaar. De spelers staan om de stoelen heen. Zet muziek aan en nodig de spelers uit met de klok mee om de stoelen heen te lopen of te dansen. Haal dan een stoel weg. In dit spel valt er echter niemand af! In tegenstelling tot gewone stoelendans, blijven alle spelers in het spel! Steeds wanneer de muziek stopt moeten de spelers zorgen dat ze met z’n allen een plek vinden op de nog beschikbare stoelen. Dat wordt dus, naarmate er meer stoelen weggehaald worden, steeds moeilijker.

Deze coöperatieve variant op stoelendans vraagt samenwerking en creativiteit. Er is geen tijdsdruk, geen stress, geen geduw en getrek. De muziek gaat pas weer aan als iedereen zit. Een variant voor gevorderden: als de muziek gestopt is, mogen er geen voeten de grond meer raken, en iedereen moet wel op de stoelen!

Let op: niet alle stoelen zijn bestand tegen het gewicht van heel veel mensen. Schat als spelleider in wat nog kan en waar gestopt moet worden, om het meubilair te sparen!
Natuurlijk kan het spel ook gespeeld worden met kussens op de vloer.

Geef een extra dimensie aan het spel door het geheel in een verhaal te gieten. Bijvoorbeeld:
Op een eiland in de stille oceaan woont een vredelievend volk. De mensen daar voelen van binnen heel goed hoe belangrijk het is elkaar te helpen waar dat maar kan en vriendelijk voor elkaar te zijn. Het eiland kampt echter met een groot probleem. Door de zware stormen die er regelmatig over het eiland woeden, kalft er steeds meer van het eiland af en is er steeds minder plek op het eiland. De mensen helpen elkaar zo veel als ze kunnen om toch met zijn allen op het eiland te kunnen blijven.

bron: Co-op games manual, Jim Deacove, Family Pastimes, Canada

Meer coöperatieve groepsspellen kun je leren in de workshop Coöperatief spel en Zelfwaardering van Earth Games op 10 oktober ’11, 20 november ’11 en 10 december ’11. Zie www.earthgames.nl/workshops-agenda.html

Over de auteur van deze tip

Anne Mijke van Harten is oprichtster van Earthgames (sinds 2003). Vanuit Earthgames selecteert en ontwikkelt ze spelmaterialen met een positieve invloed op de ontwikkeling en het gedrag van kinderen en geeft ze workshops, advies en informatie op het gebied van coöperatief spel voor scholen, instellingen, therapeuten, speel-o-theken en particulieren. Ze schreef diverse artikelen over coöperatief spel.

Op de website van Earthgames zijn de spelmaterialen te bekijken en eenvoudig te bestellen. De spelmaterialen worden gebruikt op scholen en instellingen, door (kinder)therapeuten, ouders, orthopedagogen, spelbegeleiders, rt-ers en speel-o-theken en bedrijven.

De materialen van Earthgames versterken de verbinding met jezelf, de ander en de aarde. Sinds 2009 is Anne Mijke vertegenwoordiger van Sharing Nature in Nederland en geeft ze workshops Sharing Nature.

Naam: Anne Mijke van Harten
Earth Games
Websites:

Meer tips van Anne Mijke »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.