Tip over verbondenheid met de Ander

Macht of kracht?

door Esther van Eersel

Zeer geregeld betrap ik mezelf erop dat ik mijn kinderen wil dwingen om te doen wat ik wil. Ik hoor mezelf zeggen: ‘Als je nu je tanden niet gaat poetsen, lees ik geen verhaal meer voor’. Vanuit mijn autoriteit en dwingende macht, forceer ik dat mijn kinderen bijdragen aan wat ik wil en aan mijn behoeften van rust, ontspanning, samenwerking of voorgang. Zo creĂ«er ik strijd, verwijdering, en gevoelens van angst, schuld of schaamte.

Andersom betrap ik mezelf ook wel eens op ongemak, onrust, gelatenheid als ik mijn kinderen hun zin geef (dan zijn zij dwingend machtig):  ‘Oke, maak dat spelletje dan maar af, dan kom ik straks terug om je tanden te poetsen’. Vanuit mijn verlangen naar harmonie en verbinding, krijgen mijn kinderen ten koste van mijn andere behoeften, waardoor verwijdering ontstaat. 

Zoek naar mogelijkheden om samen krachtig te zijn

Samen krachtig zijn gaat uit van harmonie, vertrouwen en verbinding. Wetende dat ik me helemaal verbonden voel met mezelf en mijn kinderen  komt er vertrouwen dat ieders behoefte telt, en dat we manieren kunnen vinden die voor iedereen werken. Zelfempathie en empathie naar de ander, zijn startplaatsen om me te verbinden met mijn kinderen en van daaruit te komen naar oplossingen.

Een voorbeeld: Mijn dochter heeft geen zin om naar school te gaan. Na een paar minuten strijd: ‘je moet gaan, ik moet naar mijn werk, we komen te laat, helpen
 heeft ze zich nog steeds niet omgekleed. Ik volg dan de volgende stappen:

Zelfempathie

Mijn innerlijke dialoog: ‘Ik voel ik me gespannen, machteloos en gefrustreerd. Ik wil graag voortgang, de kinderen op tijd naar school. Ik heb behoefte aan samenwerking, en harmonie. ‘

 Empathie met mijn dochter

  1. Me mentaal verbinden met haar behoeften: Ik vermoed dat ze nee zegt tegen school en ja zegt tegen spelen en zelf bepalen wat ze gaat doen.
  2. Checken op mijn interpretatie klopt? Wil je graag zelf bepalen wat je gaat doen, en heb je zin om nog even te spelen?

Strategieën ontdekken die beider behoeften vervullen

Zo komen we in gesprek met elkaar: ‘Ik hoor dat jij graag nog wilt spelen en zelf wilt bepalen wat je vandaag gaat doen. Ik heb de zorg om jou op tijd op school te krijgen. Hoe is het voor jou om nog vijf minuten te spelen en dan gaan we naar school
.. Of heb jij een idee hoe we dit samen op kunnen lossen. Vanuit verbinding komen vaak hele creatieve manieren naar boven die ons allebei blij maken.

In het begin doet het wat geforceerd aan, maar na een poos wordt het routine en dan gaat het je al veel natuurlijker af.

Over de auteur van deze tip

Sinds 2003 bied ik zelfstandig coachingstrajecten aan en houd ik me helemaal bezig met mijn missie. Mijn missie is om mezelf en anderen te ondersteunen in leven in verbondenheid. Door met aandacht aanwezig te zijn in het hier en nu, kom je in contact met je eigen wijsheid en mededogen. Vanuit verbinding met jezelf en het vertrouwen in je eigen kracht kun je liefdevol contact maken met de ander en de wereld om je heen.

Persoonlijke coaching helpt je om liefdevol te communiceren, door jezelf te zijn, jezelf te uiten en open te staan voor de gevoelens en behoeften van de ander.
Via ouder en kindcoaching bied ik ouders ondersteuning in de opvoeding van hun kind en/of begeleiding van je kind zelf naar meer zelfvertrouwen en eigenheid.
Loopbaancoaching brengt je in verbinding met je zielsmissie en je innerlijke kracht, waardoor je je missie vorm kunt geven in je leven.

Ik laat me in de coaching graag inspireren door geweldloze communicatie, emotioneel lichaamswerk, meditatie en visualisatie.

Naam: Esther van Eersel
Website:

Meer tips van Esther »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Eén reactie

    Error thrown

    Call to undefined function ereg()