Tip over verbondenheid met de Maatschappij

Ik zie, ik zie.. met empathie

door Beatrice Nattermuller

In mijn meidengroep zijn er een zestal tussen de 10 en 12 jaar. Hun gesprekken gaan over populaire zangers en welk meisje een oog heeft op welke jongen. Het luide praten (en dan bedoel ik hard) stoort me en over dat ze alles snel snel doen, heb ik ook een mening.

Als ik eerlijk ben, hoor ik mezelf denken ‘Wat een leegpraat.’ en ook ‘Ik heb ze niets te bieden wat ze boeit.’ Met dit soort oordelen in mijn hoofd (en handelen!) blijf ik in de situatie gefrustreerd hangen. Dat helpt mij niet, en hen niet. Ik heb mijn empatische bril nodig om de situatie te verhelderen.

Kijk eens met een empathische bril naar je leerlingen of naar je kinderen

·         Luister met je hart naar je oordelen als dé uitdrukking van onze verlangens en behoeften.
Als ik mijn vrijmoedige gedachten en labels vertaal naar mijn onderliggende behoefte dan hoor ik in plaats van ‘Wat een leegpraat.’ het verlangen naar zaken die er [voor mij] werkelijk toe doen.

·         Met ‘Ik heb ze niets te bieden wat ze boeit.’ ontdekte ik mijn wens om een doeltreffend en aantrekkelijk programma voor deze groep kinderen aan te bieden.

Door je in te leven in de ander zul je ervaren je wat er speelt en meer begrip krijgen. Stel je voor, je staat in de schoenen van de ander, hoe zou jij je gedragen? Waarom doe je wat je doet? Je hoort als het ware het verlangen als een soort ondertiteling van de oordelen zoals gezien worden, waardering krijgen en het verlangen naar afwisseling en ontdekking.

Voor mij was het hoogste tijd voor een gesprek, zeg maar meiden onderling.

Ik begon met te zeggen dat ik moeite had met de luide praatjes, dat ik graag zag dat ze aan het programma deelnemen, wilde dat ze het naar hun zin hebben en tegelijkertijd twijfelde of het programma bij hun wensen aansloot.

En ja, ze vertelden dat ze het programma niet boeiend vonden en deden twee voorstellen voor de komende weken. En gaven mij de tip niet zo serieus op hun praatjes in te gaan, dat deden ze zelf ook niet, toch? Dus.

De week daarop kwamen de meiden terug en lieten met klei hun wereld aan ons zien. Het gezamenlijke plezier spatte ervan af!

Over de auteur van deze tip

Betrokken bij oprechte communicatie

In mijn praktijk als gesprekstrainer zie ik vrijwel dagelijks hoezeer onze (voor)oordelen en omgangstaal ons belemmeren om daadwerkelijk en krachtig in relatie te zijn. Met elkaar, en met onszelf. We zetten als het ware een rem op onszelf en gedragen ons zoals we denken dat het hoort. Want eerlijk zijn met jezelf, bij jezelf blijven en zonder oordeel te kunnen luisteren vraagt moed. In mijn workshops, gesprekstraining en begeleiding werk ik creatief en zeer concreet, binnen een context waarin alles draait om vertrouwen. Ook wil ik – nieuwsgierig, met open ogen en open hart – vanuit sociaal-maatschappelijke betrokkenheid zowel volwassenen als ook kinderen ondersteunen om drempels als angst en schaamte te overwinnen.

De meeste van mijn onderwerpen berusten op mijn eigen ervaringen of eigenlijk het gemis eraan. Het hoofd boven het maaiveld uitsteken was angstig, vanuit gevoel handelen betekende isolement. Vragen als ‘Wat zou jij willen? Hoe zou jij dat doen?’ of ‘Waarom doe je wat je doet?’ hadden mij kunnen aanmoedigen mijn weg te vinden en verbinding met de ander te maken. Ook als we het niet eens waren. Een bijna burn-out heeft me de kloof tussen hoofd en hart duidelijk gemaakt. Toen leerde ik tijdens trainingen van Nederlandse en internationale trainers de kracht van Geweldloze Communicatie kennen. De omschakeling naar denken in behoeften en mogelijkheden gaat niet vanzelf en vraagt tijd en oefening. Wat ik teruggekregen heb, is een intens leven met diepgang waar de kwaliteit van mijn relaties in het middelpunt staat.

4Ring is het tastbare resultaat van mijn verlangen om bij te dragen om jou spelenderwijs kennis te laten maken met je eigen taal van het hart . Verdieping en verbinding is het geschenk dat ik je aanbied in de vorm van de 4Ring: mijn uitdrukking van levensvreugde en plezier.

Beatrice Nattermuller
www.4ring.nl

Naam: Beatrice Nattermuller
4Ring
Website:

Meer tips van Beatrice »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Eén reactie

    Error thrown

    Call to undefined function ereg()