Tip over verbondenheid met de Natuur

Zonnetje spelen in de tuin

door Johan Oost

Kinderen beleven een tuin anders dan volwassenen. Waar wij in onze tuinstoel genieten van zon en privacy onder een bloeiende kersenboom naast de goed onderhouden border, zien onze kinderen in de vijver kikkervisjes, in dezelfde boom een klimtoestel, zoeken ze in de heg naar doorgangen en gebruiken ze het bruggetje als skatebaan. De mooiste attracties bestaan niet uit een gekochte glijbaan of opblaasbaar badje, maar uit een kuil. Want spelen betekent uitdagingen vinden, nieuwsgierig mogen zijn, ervaringen op kunnen doen door bewust voelen, ruiken, proeven, horen èn zien. Een tuin bekeken door kinderogen is een attractiepark.

Maak van je tuin een kinderparadijs

 
Lekker hollen en rollen: verhoging en kuil aanleggen

  • Een verhoging of kuil biedt kinderen de mogelijkheid om te glijden, fietsen, rennen of hun eigen parcours bouwen.
  • In een kuil kan bovendien na een flinke regenbui water blijven staan. Kinderen maken daarmee modder of stampen er lekker doorheen.
  • Maak de verhoging zo groot als je passend vindt in de tuin. De helling moet niet te stijl zijn, zodat je nog steeds goed kunt maaien. Heb je wat minder ruimte, leg dan wat grond tegen een muurtje aan.
  • Ook met overgebleven graszoden kun je een verhoging aanlegen. Stapel de graszoden op elkaar en geef goed water totdat het gras weer gaat groeien.

Voelen en ontdekken: afwisseling in maaien en soorten gras

  • Laat peutertjes ontdekken, ruiken en verstoppen in het gras door het iets langer te laten worden.
  • Je kunt voor meer geur en kleur zorgen door in het gras wilde bloemen te laten groeien. Je zorgt voor meer bloemen of kruiden in het gazon door het gazon af te plaggen en het opnieuw in te zaaien met bloemen en/of kruidenzaad.
  • Meer bloemen krijg je ook door minder vaak te maaien, één of twee keer per jaar.
  • Door met de grasmaaier selectief te maaien kun je een doolhof in je grasveld maken.

Wil je nog meer tips lezen voor een kind- en natuurvriendelijke tuin? Bestel ‘Buitenspelen: spelideeën voor eigen tuin!’ dan eenvoudig door hier te klikken

Over de auteur van deze tip

Johan Oost is samen met Elske Oost-Mulder de directie van OBB. Zij schrijven veel beleidsplannen en onderzoeken over speelruimte. Johan is betrokken bij acquisitie, media, klantcontacten en de ontwikkeling van OBB België.

Naam: Johan Oost
OBB specialisten in speelruimte
Website:

Meer tips van Johan »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.