Tip over verbondenheid met de Maatschappij

Huisdieren helpen kinderen

door Eveline Oostdijk

Dieren, met name huisdieren, zijn voor kinderen vaak hun beste vriend. Bij dieren kunnen ze hun emoties kwijt, vrolijke maar vooral ook verdrietige momenten worden gedeeld. Huisdieren voelen menselijke emoties aan, ze hebben altijd een luisterend oor en spreken je niet tegen! Door hun lijfelijke aanwezigheid en hun onvoorwaardelijke liefde voor kleine baasjes nodigen ze kinderen uit om contact met hen te leggen.

Door al deze positieve eigenschappen is het dier een bron van vreugde en welzijn en vormt het een wezenlijk onderdeel van ons menselijk leven.

We hebben al lang geleden de therapeutische werking van huisdieren ontdekt. Steeds vaker worden dieren dan ook ingezet om langdurig zieke kinderen afleiding te bezorgen. Het dier geeft vreugde en biedt lichamelijk contact. Ook motiveert het kinderen om zich te uiten.

Huisdieren hebben over het algemeen een hoog knuffelgehalte. In een aantal grote ziekenhuizen in Nederland wordt daar dankbaar gebruik van gemaakt. Een aantal keer per week komen vrijwilligers met kleine knaagdieren zoals een konijn of een cavia op de kinderafdeling langs. De dieren zijn kinderen gewend. Ook brengen sommige vrijwilligers hun eigen hond mee. Stralende kindersnoetjes is het resultaat ..! Alle aandacht gaat naar de dieren waardoor deze ernstig zieke kinderen even al hun zorgen vergeten. Vrijwilligers zorgen ervoor dat deze kinderen contact houden met dieren en daardoor met de natuur en de wereld buiten het ziekenhuis.

Wordt ook vrijwilliger en breng dieren bij zieke kinderen in het ziekenhuis

Je kunt over dit vrijwilligerswerk informatie aanvragen bij de ziekenhuizen bij jou in de buurt. Loop eens een middag mee met de vrijwilligers en ervaar hun betrokkenheid en het warme gevoel waarmee je naar huis zult gaan.

Over de auteur van deze tip

Als onderwijskundig medewerker ben ik verbonden aan Stichting HVO. Wij streven een duurzame bevordering van onderwijs en opvoeding vanuit humanistisch perspectief na. Wij vragen studenten aan onze lerarenopleiding docent HVO en Levensbeschouwing tips te schrijven voor deze website.

Naam: Eveline Oostdijk
Stichting HVO
Website:

Meer tips van Eveline »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 reacties

    Error thrown

    Call to undefined function ereg()