Tip over verbondenheid met de Ander

Het anti-klaaglied

door Eveline Oostdijk

Een paar weken geleden kwam ik , toen ik behoorlijk baalde van het gezeur om mij heen, het anti-klaaglied van Bart Flos tegen. Natuurlijk, het hoort bij een boek, maar waar het mij om gaat is de gedachte erachter.

Klagen, zeuren, zaniken heeft op zichzelf een functie, iedereen doet het, even stoom afblazen, flink tekeer gaan, iedereen om je heen moet even goed weten dat je baalt! Maar het verliest zijn functie als je hierin blijft hangen, maakt somber en leidt tot niets positiefs.

Nederlanders zijn sterren in klagen, als er zo iets als een volksaard zou bestaan zou dit er deel van uit maken. Ook dit gaat over van ouder op kind. Wat helpt?

Zing het anti-klaaglied

In elke klaagzang zit wel iets positiefs. Laat de klacht doorkomen, biedt troost, bevestiging waar nodig en vraag dan door of als dat niet werkt, leidt af door over iets anders te beginnen wat ermee te maken heeft, maar positief geladen is.

Het anti-klaaglied van Bart Flos kun je hier beluisteren.

Over de auteur van deze tip

Als onderwijskundig medewerker ben ik verbonden aan Stichting HVO. Wij streven een duurzame bevordering van onderwijs en opvoeding vanuit humanistisch perspectief na. Wij vragen studenten aan onze lerarenopleiding docent HVO en Levensbeschouwing tips te schrijven voor deze website.

Naam: Eveline Oostdijk
Stichting HVO
Website:

Meer tips van Eveline »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.