Tip over verbondenheid met de Natuur

Spring is in the air

door Fanny van der Horst

De sneeuwklokjes en krokusjes steken hun kopjes boven de grond en de sneeuw is al bijna weer vergeten: de lente komt eraan! Voor kinderen vaak heel spannend, omdat ze weten dat er een nieuw jaargetijde aanbreekt.

Kinderen kennen net als volwassenen het verwachtingsvolle gevoel dat er iets gaat veranderen. En de natuur laat duidelijk merken dat de lente in aantocht is. Het is langer licht, de lucht ruikt anders, knoppen komen aan de bomen. Straks wordt alles weer groen.

Om deze overgang van winter naar lente te markeren, kun je een mooie lenteslinger maken. Maar het is niet alleen een slinger: het is ook een kalender! Zo maak je voor je kind(eren) inzichtelijk dat wat ze opmerken aan veranderingen in de natuur komt omdat het lente wordt.

Maak een natuurkalender

Hoe maak je het: neem een stuk stof of touw van enkele meters lang. Plak hieraan het benodigde aantal vlaggetjes vast. De vlaggetjes knip je samen met je kind uit A4 papier. Met een beetje lijm, plak je ze (na bovenaan omslaan) zo aan je stof of touw.

Een andere mogelijkheid is om met een perforator gaatjes te prikken en er een stukje lint doorheen te rijgen. Dit strik je vervolgens weer vast aan je stof of touw.

Op je vlaggetjes noteer je hoeveel dagen het nog duurt voor het lente (of straks zomer) wordt. Nu kun je elke dag een streep trekken door het getal op een vlaggetje of er juist iets moois overheen plakken.

Drie-in-één: je kinderen tellen af naar de lente, je bent samen creatief bezig en je huis fleurt ervan op! Veel plezier…..

Over de auteur van deze tip

Mijn missie is om kinderen te laten voelen dat ze precies goed zijn zoals ze zijn. Dat ze mogen uitleven wat ze in zich hebben. Ik werk als natuurgeneeskundig therapeut in mijn eigen praktijk. Daarnaast werk ik voor een Kinderdagverblijf waarbinnen mijn holistische visie wordt geïntegreerd in de dagelijkse gang van zaken. Dit realiseer ik door het schrijven van de nieuwsbrief, het geven van trainingen aan leidsters en het coachen van het management. Veiligheid, eigenheid en verbondenheid zijn de uitgangspunten van het klimaat dat we als KDV willen scheppen voor de kinderen, hun ouders en de leidsters. Dat doen we door onze visie ‘Samen Zorgen’ uit te dragen in woord en daad. We inspireren ouders en leidsters zich bewust te worden van hun eigen behoeften en mogelijkheden. Daarmee hopen we de weg vrij te maken voor de kinderen zodat zij kunnen opgroeien als en tot zichzelf.

Naam: Fanny van der Horst
Kinderdagverblijf Het Speeldorp
Websites:

Meer tips van Fanny »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.