Tip over verbondenheid met de Maatschappij

Speeltijd met stoepkrijt

door Eveline Oostdijk

Met de oprukkende digitale schoolborden zouden we de krijtjes bijna vergeten…

Ik woon in een woonwijk waar er voor kinderen gelukkig veel openbare ruimte is om te kunnen spelen. Vorige week zag ik wat jonge buurtkinderen verveeld rond wat paaltjes hangen. Het grasveld was nog veel te nat om te spelen. Er stond nog een doos stoepkrijt in mijn schuur. Ik ben daarmee, al pijlen trekkend richting kinderen gelopen. Pijlen getrokken tot vlak bij waar ze stonden, al hardop pratend in mezelf; “….en dan om deze lantaarnpaal drie rondjes, en dan die kant op”… Verbaasde gezichten. Ik vroeg ze of ze dat nog nooit gespeeld hadden, een speurtocht met opdrachten. “Nee”, was het antwoord. Ik heb ze een hand vol van mijn krijtjes uitgedeeld, en ze veel plezier gewenst. Al speurend sloten zich meer buurtkinderen aan. Kleine moeite, middagje plezier.

Deel eens wat vaker stoepkrijt uit op straat

Spelletjes met stoepkrijt kunnen leerzaam zijn. Teken eens wat verkeersborden en stoplichten op de stoep, of haaientanden bij bochten. Met wat uitleg kan er bij jonge kinderen al spelend wat inzicht ontstaan in verkeersregels.

‘Preventieve vandalismebestrijding’ kan al heel jong beginnen; teken alleen met stoepkrijt op de grond, niet op muren en schuttingen. Scheldwoorden die je niet hardop mag zeggen liever ook niet op straat schrijven. Bij ‘foutjes’ mag de overtreder aan de gang met een emmer water en afwasborstel. Poetsen (en lekker kliederen met water), tot het weg is.

Mijn zoon en zijn buurtvriendjes konden zich in onze openbare en brede betegelde steeg prima vermaken door samen een hele stadsplattegrond met stoepkrijt tekenen, en er daarna met hun autootjes, hijskranen en bulldozers over rond te rijden. Een bui regen… jammer, maar ook de mogelijkheid om de volgende dag weer een heel nieuw wegenplan te bedenken.

Hinkelbanen in diverse uitvoeringen, samen spelregels vaststellen, jong geleerd, oud gedaan…

Sommige mensen (zoals J. Beever http://users.skynet.be/J.Beever/pave.htm ) zijn heel bedreven geraakt. Stoepkrijttekeningen om, zelfs als je ‘groot’ bent, van verwondering en verbazing samen in zo’n winkelstraat toch even bij stil te staan…

Over de auteur van deze tip

Als onderwijskundig medewerker ben ik verbonden aan Stichting HVO. Wij streven een duurzame bevordering van onderwijs en opvoeding vanuit humanistisch perspectief na. Wij vragen studenten aan onze lerarenopleiding docent HVO en Levensbeschouwing tips te schrijven voor deze website.

Naam: Eveline Oostdijk
Stichting HVO
Website:

Meer tips van Eveline »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 reacties

    Error thrown

    Call to undefined function ereg()