Tip over verbondenheid met de Ander

De kracht van humor

door Nanda Noorlander

Veel mensen putten kracht uit humor. Het is een van de beste medicijnen die we hebben, en nog gratis ook!

Lachen is aantoonbaar gezond: als we lachen maken we hormonen aan waarvan we een fijn gevoel krijgen. Tegelijkertijd zorgen deze hormonen ervoor dat je lichaam stresshormonen opruimt. Je lichaam ontspant zich en krijgt extra energie.

Uit een onderzoek van de universiteit in Maryland (VS) blijkt zelfs dat plezier in het leven de kans op een hartinfarct bij volwassenen vermindert!

Humor verkleint ook de afstand tussen mensen. Met een grapje kun je het ijs breken. Dit komt doordat mensen die samen lachen elkaar vertrouwen. Met humor kan je situaties dus op een positieve manier veranderen. Je kan moppen gaan vertellen maar spontane ingevingen die bij de situatie passen zorgen voor het beste resultaat.

Lach eens wat vaker met je kinderen

Hoe? Gewoon, door eens lekker in de lach te schieten! Dat mag best gemaakt zijn, meestal beginnen de kinderen dan vanzelf mee te lachen waardoor je écht gaat lachen en je elkaar alleen maar meer aan het lachen maakt!

  • Lachen verbroedert: mensen die regelmatig samen lachen werken ook beter samen. Dat geldt dus ook voor een gezin of een klas!
  • Lachen¬†relativeert: Wie kan lachen om zijn eigen situatie, kan de dingen van een andere kant bekijken. Dat geeft¬†ruimte¬†om op een andere manier naar jezelf te kijken.
  • Humor geeft¬†innerlijke kracht: met humor haal je¬†jezelf uit je netelige situatie.¬†Je gaat¬†anders tegen de situatie aankijken¬†waardoor je¬†er makkelijker mee om kunt gaan.

In het boekje ‘Stilzitten’ van Eline Snel staat nog een leuke tip die leuk is om met kinderen te doen:

Ga voor de spiegel staan en kijk wat er allemaal met je lichaam gebeurt. Daar moet je dan waarschijnlijk zelf al om lachen, en helemaal als je het samen met anderen doet.

Als je een spiegel in een kastdeur hebt kan je nog een leuk spelletje doen: Doe de deur open en ga met je neus tegen de zijkant aan staan. Til nu het been dat in de spiegel zichtbaar is op. Geen idee waarom de anderen bijna omvallen van het lachen? Dan moet je eens van plaats ruilen… Ik wens je veel plezier!

Meer weten over de gezonde kanten van lachen? Klik hier.

Over de auteur van deze tip

Levenscoach (44) bij Centrum Nacha, en moeder van 2 kinderen (14 en 9), waarvan de oudste de diagnose PDD-nos heeft.
Centrum Nacha is een praktijk voor begeleiding bij stress, burn-out en hooggevoeligheid. Zodat mensen hun eigen leven weer in vrijheid kunnen leven. Voor kinderen schrijf ik helende verhalen waardoor kinderen weer lekkerder in hun vel komen te zitten. Mijn doel is om bij te dragen aan het verhogen van de kwaliteit van leven van anderen. Ik werk vanuit een warme betrokkenheid bij de ervaringen van mijn klanten.

Naam: Nanda Noorlander
Centrum Nacha
Website:

Meer tips van Nanda »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 reacties

    Error thrown

    Call to undefined function ereg()