Tip over verbondenheid met de Maatschappij

Wie bedank jij?

door Christiaan Zandt

Mijn oma was een fervent bidster. Vaak heb ik met een mengeling van bewondering en nieuwsgierigheid naar haar getuurd, terwijl ze voor het eten binnensmonds haar gebed prevelde. Bij iedere maaltijd, elke dag, jaar in jaar uit.

Thuis noemden we dit bidden voor het eten meestal ‘danken’. Ik kan me echter niet herinneren dat het ‘zegen-deze-spijzen-amen’ wat ik in de haast mompelde, veel met dankbaarheid te maken had. Sinds een jaar of wat sta ik voor het avondeten weer even stil bij dankbaarheid of vieren. Niet omdat het moet, of zo hoort, maar omdat het me in verbinding brengt met mezelf én de wereld om me heen.

Ga eens bij jezelf en met elkaar na wie heeft geholpen bij de bereiding van het eten van vandaag

Als eerste onderzoek ik kort bij mezelf of ik ergens in mijn lijf dankbaarheid voel, terwijl ik mijn ogen sluit. Soms blijft het oorverdovend stil. Dan sta ik twee of drie ademhalingen stil bij de feiten: groente op mijn bord, de mensen met wie ik aan tafel zit, of de stilte bijvoorbeeld. En altijd het gegeven dat verschillende mensen hebben bijgedragen aan het feit dat ik hier zit. Een gevoel van dankbaarheid is dan nooit ver weg.

Toen ik mijn oudste eens uitlegde wat ik precies deed, ontaarde dat in een hartverwarmend spel dat we sindsdien regelmatig herhalen. Ik deel het hier graag als tip, omdat het misschien op een concrete manier bijdraagt aan verbondenheid. En vooral omdat we er samen zoveel lol aan beleven.

Om de beurt bedanken we tijdens het eten iets of iemand die heeft bijgedragen aan het eten op tafel. De boer die de wortels heeft verbouwd. Of de mevrouw die de wortels in een vrachtwagen naar de winkel heeft gebracht. Of de mensen die papa en mama in ruil voor iets geld hebben geven. Of de uitvinder van de tofu…

Over de auteur van deze tip

Geluk schuilt in de kwaliteit van verbinding tussen mensen – vanuit dat besef werkt Christiaan als trainer en mediator. Hij put hierbij inspiratie uit Geweldloze Communicatie van Marshall Rosenberg en uit zijn ervaringen als echtgenoot en vader van twee zoons.

Naam: Christiaan Zandt
Bisho
Website:

Meer tips van Christiaan »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.