Tip over verbondenheid met de Natuur

Eet wat je weet, mijn kind.

door Fanny van der Horst

Vanuit de media worden we overspoeld met adviezen hoe we gezond en lekker kunnen eten. Zeker als je kinderen hebt, schijnt iedereen te weten hoe je ervoor moet zorgen dat de kleintjes ook hun bord leegeten. Blijkbaar is dat het hoogste goed en de graadmeter tot een ‘geslaagde maaltijd’. Het samen eten komt zo in het teken te staan van allerlei do’s en dont’s. Maar wat maakt een maaltijd nou eigenlijk gezond? Zijn dat de ‘essentiële voedingsstoffen’ die erin zitten? Is het de magere bereidingswijze of de biologische herkomst van de producten?
We weten bijvoorbeeld dat gezond eten nog niet betekent dat alle voedingsstoffen ook worden opgenomen in je lichaam. Dit hangt af van de aansturing van het zenuwstelsel naar de spijsvertering. In het kort werkt het zo dat bij stress, spanning, of vermoeidheid de hoeveelheid en de kwaliteit van het maagsap verandert, met als gevolg een slechtere vertering en -opname van voedingsstoffen.
Het is de manier waarop de voeding wordt gegeven (sfeer, ritme, ritueel, inhoud, presentatie, gezelschap) die bepaalt hoe de voeding wordt opgenomen in het lichaam. Pas wanneer kinderen de maaltijd -hun voeding- gebruiken met aandacht, warmte en betrokkenheid heeft het voedingswaarde. Het zijn deze elementen die het eten voedend maken.

Kinderen groeien niet door voeding, maar door liefde

Eet daarom in een rustige sfeer, dwing je kind niet door te eten wanneer het kind vol zit. Heb aandacht voor welke voeding past bij je kind, welke voorkeuren het heeft en waar het zich goed bij voelt. Zo zal de verbinding van je kind met z’n eigen innerlijk weten wat goed is niet worden verbroken.‘Uitzonderingen’ kun je accepteren vanuit het idee dat ieders eigenheid er mag zijn. Wat voor het ene kind voedend is, kan voor een ander kind belastend zijn. Daarmee wordt het nuttigen van de maaltijd zoveel meer dan alleen ‘het vullen van de buikjes’. Het wordt zo een waardevol samenzijn tussen ouders en hun kinderen.
Voeding is als een levensles wanneer ieder gezinslid wordt gekend in zijn basisbehoeften. Is dat geen prachtig geschenk aan je kind? Een mooi voorbeeld voor later, want jong geleerd is oud gedaan. Weten wat je voedt is een mooie metafoor voor andere belangrijke dingen in je leven. Mijn motto is daarom niet ‘weet wat je eet’, maar meer nog ‘eet wat je weet’ , namelijk dat wat bij je past. Gezond eten begint werkelijk bij jezelf. Smakelijk…….

Over de auteur van deze tip

Mijn missie is om kinderen te laten voelen dat ze precies goed zijn zoals ze zijn. Dat ze mogen uitleven wat ze in zich hebben. Ik werk als natuurgeneeskundig therapeut in mijn eigen praktijk. Daarnaast werk ik voor een Kinderdagverblijf waarbinnen mijn holistische visie wordt geĂŻntegreerd in de dagelijkse gang van zaken. Dit realiseer ik door het schrijven van de nieuwsbrief, het geven van trainingen aan leidsters en het coachen van het management. Veiligheid, eigenheid en verbondenheid zijn de uitgangspunten van het klimaat dat we als KDV willen scheppen voor de kinderen, hun ouders en de leidsters. Dat doen we door onze visie ‘Samen Zorgen’ uit te dragen in woord en daad. We inspireren ouders en leidsters zich bewust te worden van hun eigen behoeften en mogelijkheden. Daarmee hopen we de weg vrij te maken voor de kinderen zodat zij kunnen opgroeien als en tot zichzelf.

Naam: Fanny van der Horst
Kinderdagverblijf Het Speeldorp
Websites:

Meer tips van Fanny »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Eén reactie

    Error thrown

    Call to undefined function ereg()