Tip over verbondenheid met Jezelf

Midwinter: loslaten en vooruitkijken

door Alberthe Papma

Rond 21 december is het midwinter: de kortste dag en de langste nacht van het jaar. Na een periode van verstilling en inkeer gaat het wiel van het jaar weer langzaam draaien richting een periode van licht en vruchtbaarheid. Straks is er weer een jaar vol nieuwe mogelijkheden. Een mooi moment om samen te bedenken welke waardevolle dingen van de afgelopen tijd je graag zou willen bewaren, maar ook wat je los wilt laten.

Cre√ęer je eigen midwinter-ritueel!

Er zijn vele manieren om de overgang van het oude naar het nieuwe te vieren, symbolisch of praktisch. Hier een paar suggesties:

  • Zorg dat er een paar mooie kaarsen klaarstaan en doe ‘s avonds alle lichten eens uit. Neem de tijd om rustig bij elkaar in het donker te zitten.¬†Breng je gedachten naar het jaar dat bijna achter jullie ligt. Steek dan om de beurt een kaars aan en vertel¬† aan elkaar waar je dankbaar voor bent, wat je in het nieuwe jaar graag zou willen veranderen of leren,¬†of wat je graag voor een ander zou willen doen.
  • Ditzelfde kun je ook buiten doen met het aansteken van een¬†vuur in de vuurkorf, of van een aantal kaarsen in een windlicht die je vervolgens de hele nacht laat branden.
  • Knutsel samen een mooie lampion of beschilder een glazen potje, groot genoeg voor een waxinelichtje. Bij het aansteken van het¬†kaarsje doe je samen een wens voor het nieuwe jaar. Wens niet alleen voor jezelf, maar vooral ook voor een ander.
  • Breng een symbolisch licht naar een ander door¬†te bedenken waar je hem of haar blij mee kunt maken. Dat kan iets heel eenvoudigs zijn zoals het¬†sneeuwvrij maken van de stoep van je bejaarde buurman, of een mooie tekening voor de juf.
  • Ruim samen eens op! Bedenk wat zich heeft opgehoopt gedurende het jaar en wat jullie daarvan √©cht niet meer nodig hebben. Maak een ander blij met wat nog in goede staat of bruikbaar is of breng het naar de kringloop. Wat¬†stuk is kan worden gerecyceld of weg. Ook voor kinderen valt het vaak¬† het niet mee om dingen los te laten, geef zelf het goede voorbeeld.

Zo kunnen jullie het nieuwe jaar ‘licht’ beginnen….

Over de auteur van deze tip

Vanuit mijn interesse voor duurzaam leven, spiritualiteit en belevend leren met kinderen heb ik in 2008 KinderYoga Aventurijn opgericht. Ik geef wekelijks kinderyogalessen en verzorg ook creatieve yogaworkshops, cursussen yoga voor tieners en individuele (therapeutische) yogabegeleiding voor kinderen met een hulpvraag of kinderen die (nog) niet toe zijn aan yoga in een groep. Met yoga leren kinderen spelenderwijs meer over zichzelf, hun relatie met anderen en over onze diepe verbondenheid met de aarde. Daarnaast ben ik ook kindercoach. De natuur en de wisseling van de seizoenen zijn hierbij voor mij belangrijke inspiratiebron.
KinderYoga Aventurijn maakt sinds 2012 deel uit van mijn bedrijf Zin in Groen. Ik zet me in voor duurzaamheid; natuur, gezondheid en zingeving; en ‘groen opgroeien’.

Naam: Alberthe Papma
Zin in Groen - KinderYoga Aventurijn
Websites:

Meer tips van Alberthe »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 reacties

    Error thrown

    Call to undefined function ereg()