Tip over verbondenheid met de Natuur

Zintuigwandeling in het donker

door Alberthe Papma

De rust en het duister van de nacht nodigen uit tot verstilling en zintuiglijke beleving. Niets laat je zó beseffen onderdeel te zijn van een groter geheel als wanneer je op een heldere zomer- of winternacht omhoog kijkt en duizenden sterren aan de hemel ziet staan.

Maak eens een vollemaan wandeling!

In het donker beleef je de wereld heel anders. De natuur lijkt te slapen maar is dat ook zo?

Als je goed luistert hoor je misschien wel een uil roepen, een egel die luidruchtig zijn kostje bij elkaar scharrelt of een vos die blaft in de verte. Ook in de stad kan de nacht magisch zijn. Misschien ruik je de bloemen op je balkon wel heel goed. In het donker staan je zintuigen op scherp.

Neem je kind ‘s avonds of ‘s nachts eens mee naar buiten, bijvoorbeeld bij volle maan. En maak eens een jaar lang elke maan(d) zo hetzelfde ‘rondje’. Verwonder je over de veranderingen die optreden met elke volgende volle maan en met de wisseling van de seizoenen.

Als je samen opschrijft, tekent of fotografeert wat je allemaal hebt meegemaakt, gezien, geroken en gehoord, heb je aan het eind van het jaar een uniek document. De herinneringen blijven je vast lang bij!

Wil je weten wanneer de eerstvolgende volle maan is? Hier is een maankalender waar je dat in één oogopslag kunt zien.

Over de auteur van deze tip

Vanuit mijn interesse voor duurzaam leven, spiritualiteit en belevend leren met kinderen heb ik in 2008 KinderYoga Aventurijn opgericht. Ik geef wekelijks kinderyogalessen en verzorg ook creatieve yogaworkshops, cursussen yoga voor tieners en individuele (therapeutische) yogabegeleiding voor kinderen met een hulpvraag of kinderen die (nog) niet toe zijn aan yoga in een groep. Met yoga leren kinderen spelenderwijs meer over zichzelf, hun relatie met anderen en over onze diepe verbondenheid met de aarde. Daarnaast ben ik ook kindercoach. De natuur en de wisseling van de seizoenen zijn hierbij voor mij belangrijke inspiratiebron.
KinderYoga Aventurijn maakt sinds 2012 deel uit van mijn bedrijf Zin in Groen. Ik zet me in voor duurzaamheid; natuur, gezondheid en zingeving; en ‘groen opgroeien’.

Naam: Alberthe Papma
Zin in Groen - KinderYoga Aventurijn
Websites:

Meer tips van Alberthe »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 reacties

    Error thrown

    Call to undefined function ereg()