Tip over verbondenheid met de Natuur

Natuurkunstwerk

door Rianne Joosten

Als je met kinderen gaat wandelen in het bos dan hebben ze niet altijd  zin om lange stukken te lopen. Je kunt dan ook eens een tijd op één plek blijven om lekker te spelen of een hut te bouwen.

Ook het maken van een natuurkunstwerk vinden de meeste kinderen erg leuk om te doen. Je hoeft er niets voor mee te nemen en in ieder  seizoen is het resultaat anders.

Onderstaande werkvorm is een actieve en eenvoudige manier om samen een kunstwerk te maken. Ook leuk tijdens een kinderfeestje!

Maak eens een pizza van materialen uit het bos

 • Maak met een stok een cirkel op de grond of op een breed zandpad. Dit is een grote pizza.
 • Verdeel de pizza in hetzelfde aantal stukken als het aantal personen waarmee je in het bos bent.
 • Nu gaat ieder die mee wil doen één soort materiaal zoeken om  een stuk pizza mee op te vullen (denk aan dennenappels, blad, eikels, takken, schors, zand…). Kies iets wat je mooi vindt.
 • Als de pizza klaar is, kun je nog een mooie rand om de pizza maken.
 • Bespreek het eindresultaat en beslis wat je ermee gaat doen: afbreken en alle spullen terugleggen waar je ze gevonden hebt, of laten liggen zo dat andere mensen het kunstwerk nog kunnen bekijken. Misschien gaan ze er wel mee verder, of maken ze er zelf ook een!
 • Over de auteur van deze tip

  Met kinderen en volwassenen op een speelse en creatieve manier de natuur ontdekken is wat ik het liefste doe. Om zo de natuur dichterbij de mensen te brengen of andersom.

  Ook coach ik docenten bij het inzetten van hun sterke kanten tijdens de les. Door het lesgeven vanuit de eigen kracht verlopen de lessen natuurlijker en effectiever. Alles gaat meer vanzelf. Met name de communicatie met de kinderen verbetert hierdoor enorm. En wat is er mooier dan echt communiceren met kinderen?

  Naam: Rianne Joosten
  Website:

  Meer tips van Rianne »

  Reageer op deze tip

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Eén reactie

   Error thrown

   Call to undefined function ereg()