Tip over verbondenheid met de Natuur

Sneeuwstappen

door Rianne Joosten

Als er verse sneeuw is gevallen, is het heerlijk om met kinderen naar het bos te gaan. Daar vind je vast stukken onbetreden bos. Voor de onderstaande activiteit heb je zo’n stuk nodig.

Ga op zoek naar een ontdekking, in de witte onbetreden sneeuw.

 • Loop samen naar het stuk toe, achter elkaar aan, stap in elkaars stappen. Zo lijkt het of er maar één iemand heeft gelopen. Vorm op deze manier een kring in de sneeuw.
 • Zet nu, loodrecht vanuit de kring, maximaal 10 sneeuwstappen naar buiten toe. Loop tijdens het zetten van de stappen langzaam en kijk goed om je heen. Je kunt een dierspoor zien, een nest, een heuveltje van sneeuw, een felgekleurde bes, ijspegel.
 • Als je je ontdekking hebt gevonden dan zet je twee voeten naast elkaar aan het einde van je sneeuwstappen. Teken een pijl in de sneeuw die wijst naar je ontdekking.
 • Dan loop je terug in je eigen sneeuwstappen, je houdt de  ontdekking nog even geheim.
 • Vervolgens gaat ieder de ontdekkingen bekijken door telkens in elkaars sneeuwstappen te lopen (met de klok mee is handig). Zo worden de mooie dingen buiten de cirkel met elkaar gedeeld.
 • Na afloop verlaat je het stuk bos zoals je er bent gekomen. Je volgt elkaars sneeuwstappen. Een mysterieus  patroon van voetstappen en pijlen blijft achter in het besneeuwde bos.

  Uit Earth Magic (Kirk Hoessle & Steve van Matre)


  Over de auteur van deze tip

  Met kinderen en volwassenen op een speelse en creatieve manier de natuur ontdekken is wat ik het liefste doe. Om zo de natuur dichterbij de mensen te brengen of andersom.

  Ook coach ik docenten bij het inzetten van hun sterke kanten tijdens de les. Door het lesgeven vanuit de eigen kracht verlopen de lessen natuurlijker en effectiever. Alles gaat meer vanzelf. Met name de communicatie met de kinderen verbetert hierdoor enorm. En wat is er mooier dan echt communiceren met kinderen?

  Naam: Rianne Joosten
  Website:

  Meer tips van Rianne »

  Reageer op deze tip

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.