Tip over verbondenheid met de Maatschappij

Aardig zijn voor elkaar

door Annemarie Hondema

Eindelijk is het wetenschappelijk bewezen: de wereld wordt er beter van als je zomaar iets aardigs doet voor een ander.

Wie iets aardigs heeft meegemaakt is namelijk eerder geneigd zelf ook iets aardigs te doen.

Door de positieve reactie daarop zal diegene dit graag nog eens herhalen.

Daardoor wordt een enkel keertje aardig doen op z’n minst verdrievoudigd: het wordt doorgegeven via andere mensen en gedurende langere periode.

Laat dus geen kans voorbijgaan om iemand te helpen, toe te lachen of te complimenteren. Zomaar.

Voor je het weet is je aardige daad voelbaar in Japan!

Een paar vragen van discussie die in elke leeftijdscategorie werken:

  • Wat vinden onze kinderen van ‘aardig zijn’?
  • Wat betekent dat? Hoe kun je dat bewust zijn?
  • Kun je ook aardig zijn als alles om je heen even niet zo aardig is…

bron: Fowler and Christakis, university of California, San Diego

Over de auteur van deze tip

Ik ben Annemarie Hondema, 42 jaar en moeder van een heerlijk kind van net 9. Sinds 6 jaar ben ik werkzaam op een middelbare school, zonder graad, maar vanuit een diepe innerlijke gedrevenheid om op een school te willen werken. Hieruit is mijn levensmissie ontstaan: het heel maken (en liever heel houden) van onze kinderen, hun boodschappen verstaan en daar naar handelen. Ik maak zoveel mee op school dat ik een verbindende onderwijsgroep ben gestart, Hartverwarmend Lerend Wijs, dankzij een bezielde lezing van Hans Stolp die dit initiatief ondersteund. Het doel is met gelijkgestemden onze krachten te bundelen om zo uiteindelijk een uitnodiging te zijn naar de kritische massa die nog niet op deze manier durft te kijken. Ik vind het enorm belangrijk dat wij, gedreven door het hart van onze kinderen elkaar gaan vinden in Nederland om vervolgens met elkaar te kunnen verbinden.
Van Hans Stolp krijgen we dus veel steun en er is net (september 2010) een artikel van mij in hun blad ‘de Verwachting” verschenen, op zijn verzoek. Ondertussen is er nu dus een website geboren die nog lang niet volledig is maar die wel eea duidelijk maakt. We hebben nu een groeiende groep van ‘unieke zielen’ die zich verbonden voelt vanuit hun kijk op onderwijs en hun verlangen om de kinderen vanuit een holistischer perspectief te dienen. Ik hoop dit initiatief te verder te versterken op verschillende plekken in Nederland HARTverwarmend Wijs netwerken te starten met verbindende factor de website. Zo hebben we straks (en dat is als inspectie van onderwijs echt met zijn handen in het haar komt te zitten, en dat gaat gebeuren denk ik) een passend antwoord vanuit een organisatie die draagkracht heeft. Mijn intentie is dat de website een website is voor en door iedereen (het kopje : ‘hartverwarmend lerend wijs’), hierop onze kennis via links, artikelen, bijeenkomsten etc gelinkt wordt.

Mijn uitnodiging aan jou is om eens te voelen of het je past op de hoogte gehouden te worden van de activiteiten van de groep, de nieuwtjes etc en vandaar uit met ons mee te willen groeien. Samen zijn we gewoon energetisch zoveel krachtiger, en dat is wat de kinderen nu nodig hebben.

Een reactie, een vraag, een opmerking kun je kwijt op contact@hartverwarmendwijs.nl
Veel meer lezen kan via de site: www.hartverwarmendwijs.nl

Met HARTegroet,

Annemarie Hondema

Naam: Annemarie Hondema
Marne College Bolsward
Website:

Meer tips van Annemarie »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Eén reactie

    Error thrown

    Call to undefined function ereg()