Tip over verbondenheid met de Ander

Familieritueel op nieuwjaarsdag

door Tea Adema

Op nieuwjaarsdag wil je graag iedereen die je dierbaar is een gelukkig nieuwjaar wensen. Vele families hebben daar hun eigen gewoonten voor. Als er meerdere broers en zussen zijn en ieder heeft al eigen kinderen, dan kan het best wel eens een week duren voor je iedereen het nieuwe jaar in gekust hebt. Een gezamenlijk moment kan de oplossing zijn. En wat is er dan mooier om er een paar rituelen bij te bedenken.

Bedenk een familieritueel voor nieuwjaarsdag.

Binnen onze familie hebben wij dit dilemma al tientallen jaren opgelost. We komen ieder jaar bij iemand anders op de nieuwjaarsborrel. Vanaf 4 uur is het familietijd. Het vaste stramien is als volgt:

  • We beginnen met koffie en de banketletter die oma meeneemt.
  • Dan komt op een bepaald moment de champagne tevoorschijn.
  • Een mooie schaal met inspiratiekaartjes staat klaar.
  • Na de toost gaat de schaal rond en ieder pakt een kaartje.
  • Wanneer de schaal is rondgegaan en de kaartjes zijn gepakt, wordt in de volgende ronde de gelegenheid gegeven om iets over het woord of de zin van het kaartje te zeggen. Wensen, hoopvolle gedachten en de realiteit wisselen elkaar af.
  • En na deze ronde gaat het feest gewoon verder, soms is er nog een speech, soms een spelletje of kabbelt het gesprek verder.

Wanneer er nog veel (kleine) kinderen in de familie zijn, is het prachtig om dit kleine ritueel uit te voeren met de knuffelkaartjes zodat alle kinderen volop deel kunnen nemen aan het feest.

Over de auteur van deze tip

Al jaren heb ik een Praktijk voor Kindercoaching. Naast het coachen van kinderen en hun ouders verzorg ik een uitgebreide opleiding tot kindercoach voor mensen die het verschil willen maken.

Ruim 25 jaar heb ik ervaring als leidinggevende, manager en coach in het bedrijfsleven en in de gedwongen (jeugd)hulpverlening.

Ik heb vooral gewerkt met bijzondere (mensen) kinderen en sta voor een respectvolle, humorvolle en liefdevolle benadering.
Daarnaast zijn nuchterheid, volledige aandacht en acceptatie belangrijke kernwaarden voor mij.
Steeds meer durf ik te vertrouwen op de kracht die ieder kind en zijn ouder(s) in zich hebben en die graag gezien en gehoord wil worden.

Mijn uitdaging is om samen met kinderen, hun ouders én cursisten de krachtbronnen aan te boren. zodat ieder in staat is zijn eigen (noodzakelijke) pad te lopen. En op deze manier mag ik iedere dag weer veel leren van kinderen, hun ouders en cursisten.
Over mijn ervaringen houd ik een web-log bij.

Naam: Tea Adema
Praktijk voor Kindercoaching
Websites:

Meer tips van Tea »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.