Tip over verbondenheid met de Natuur

Kerstboom natuurlijk

door Rianne Joosten

Veel mensen zetten in deze maand een kerstboom.  De trend voor de versiering van de kerstboom gaat steeds meer richting glitter, glamour en kitsch, hoe meer hoe beter. Leuk, alleen zie je  door de versieringen de boom bijna niet meer.

Versier de kerstboom eens op een natuurlijke manier!

De natuur biedt veel mooie materialen om de kerstboom te versieren.  Hier een paar suggesties.

 • Gebruik rode ¬†(ster)appeltjes i.p.v. kerstballen. Met lampjes erin is zo’n boom in alle eenvoud een feest voor het oog en ruikt ook nog eens heerlijk.¬†¬†Of combineer appeltjes met kerstballen. Aan het eind van het feest kun je zo nog opeten ook!
 • Oranje lampionnetjes van de lampionplant als kerstballen zijn ook prachtig. Schuif de lampionnetjes over de kerstlampjes voor licht met een warme gloed.
 • Dennenappels in verschillende groottes en vormen (zelf gevonden in het bos) doen het ook goed in de boom. Eventueel goud of zilver geschilderd.
 • Heb je nog herfstbladeren over?¬†Gedroogd¬†met glitters erop doen ze het fantastisch.
 • En wat denk je van slingers van steranijs of ¬†gedroogd fruit zoals schijfjes sinaasappel of appel?
 • Als je toch aan het knutselen bent:¬† je kunt van van takken en draad stervormen maken. Maak hiervoor per ster 2 driehoekjes die je over elkaar legt en vastmaakt. Kornoelje (rood of groen) of wilg is hiervoor erg geschikt.
 • Voor wie erg handig is kan het maken van kerstmannetjes van kastanjes / eikels / dennenappels (compleet met ¬†rood mutsje), een uitdaging zijn.

Mogelijkheden genoeg dus! Veel plezier dit jaar met het versieren van je boom!

Wil je vertellen waarvan jij je kerstversieringen gemaakt hebt? Plaats dan een reactie onder deze tip!

Over de auteur van deze tip

Met kinderen en volwassenen op een speelse en creatieve manier de natuur ontdekken is wat ik het liefste doe. Om zo de natuur dichterbij de mensen te brengen of andersom.

Ook coach ik docenten bij het inzetten van hun sterke kanten tijdens de les. Door het lesgeven vanuit de eigen kracht verlopen de lessen natuurlijker en effectiever. Alles gaat meer vanzelf. Met name de communicatie met de kinderen verbetert hierdoor enorm. En wat is er mooier dan echt communiceren met kinderen?

Naam: Rianne Joosten
Website:

Meer tips van Rianne »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Eén reactie

  Error thrown

  Call to undefined function ereg()