Tip over verbondenheid met de Ander

Welke kleur heeft jouw werkelijkheid?

door Maril Heijen

 

Je hebt je zelf, je hebt de ander(en) en je hebt de werkelijkheid. Iedereen kent het begrip werkelijkheid. Maar is jouw werkelijkheid hetzelfde als mijn werkelijkheid? De wetenschap doet ons geloven dat er sprake is van EEN werkelijkheid en dat die werkelijkheid objectief is. Maar neem jij dan hetzelfde waar als wat ik waarneem? Het antwoord is: Nee! We hebben allemaal 5 zintuigen waarmee we de buitenwereld waarnemen. We kunnen iets zien, horen, voelen, proeven of ruiken. Maar de manier waarop we dat doen is heel erg verschillend. Jij kunt bij het kijken naar een zelfde schilderij een totaal andere beleving krijgen dan ik. We nemen allemaal op onze eigen specifieke manier de werkelijkheid waar. Dat heeft te maken met onze eigen ervaringen in dit leven en met de manier waarop we iets ervaren. In de woordenboeken vinden we de zogenaamde objectieve beschrijvingen van de werkelijkheid. Maar onze eigen waarneming is steeds gekleurd. Dat maakt het leven ook boeiend.

Als je met iemand in gesprek raakt, vraag je dan eens af vanuit welke kleur hij naar de wereld kijkt.

 

Is het dezelfde kleur als die van jou? Dan vloei je meestal samen in een heerlijke bubbel. Beleeft hij de wereld vanuit een geheel andere kleur? Voel je dan niet ongemakkelijk maar observeer de kleur die de ander uitstraalt. Kijk, luister, voel, proef en ruik die andere kleur en wordt zelf toeschouwer van die kleur!

Over de auteur van deze tip

Ik heb een lange ervaring in het begeleiden van kinderen in het onderwijs. Daarnaast help ik graag kinderen en hun ouders die zich willen ontwikkelen in hun groeiproces. Ik werk vanuit mijn hart en zeg zonder voorwaarden JA tegen dat wat er is bij kind en ouders.

Op mijn website zie je welke activiteiten met kinderen en ouders ik in mijn atelier doe…

Naam: Maril Heijen
Website:

Meer tips van Maril »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.