Tip over verbondenheid met de Ander

Harmonie aan tafel

door Tea Adema

Ieder gezin kent het zo nu en dan:
gedoe aan tafel tijdens het eten. Vader moppert, moeder sust, kinderen strijden onderling, veel geschreeuw en gedoe.

Wil je graag harmonie en rust aan tafel dan is de oplossing er Ć©Ć©n vanĀ een grote eenvoud.

Geef ieder gezinslid de juiste plek aan tafel

Zet je kinderen eens op volgorde van leeftijd aan tafel, met de klok mee. Begin met vader, moeder ernaast, oudste kind, tweede kind, enzovoorts. Uit ervaring blijkt dat wanneer ieder binnen het gezin zijn eigen plek inneemt dit zorgt voor rust en orde.

In eerste instantie kan dit overigens wel op verzet stuiten. Bijvoorbeeld omdat het jongste kind altijd op de plek van de oudste zit en diens privileges onbewust overneemt. En dat weer afstaan zal niet altijd gemakkelijk gaan!

Vaak is hetĀ zo dat de jongsteĀ de meeste aandacht krijgt en het dichtst bij mamma zit omdat het zo handig is met hetĀ  lerenĀ zelf teĀ eten. Gewoon doorzetten en experimenteren met een verschillende setting zal je doen inzien wat het beste werkt.

Kijk na een poosje eens terug en wees verrast over het resultaat. Alsof er een toverfee is langs geweest….

Overigens werkt deze tip eveneens heel goed in klassen, organisaties en alle andere plekken waar mensen een groep vormen. De basisgedachte is van Bert Hellinger die liet zien dat er harmonie en rust ontstaat waar mensen in de juiste volgorde hun eigen plek innemen.

Over de auteur van deze tip

Al jaren heb ik een Praktijk voor Kindercoaching. Naast het coachen van kinderen en hun ouders verzorg ik een uitgebreide opleiding tot kindercoach voor mensen die het verschil willen maken.

Ruim 25 jaar heb ik ervaring als leidinggevende, manager en coach in het bedrijfsleven en in de gedwongen (jeugd)hulpverlening.

Ik heb vooral gewerkt met bijzondere (mensen) kinderen en sta voor een respectvolle, humorvolle en liefdevolle benadering.
Daarnaast zijn nuchterheid, volledige aandacht en acceptatie belangrijke kernwaarden voor mij.
Steeds meer durf ik te vertrouwen op de kracht die ieder kind en zijn ouder(s) in zich hebben en die graag gezien en gehoord wil worden.

Mijn uitdaging is om samen met kinderen, hun ouders Ć©n cursisten de krachtbronnen aan te boren. zodat ieder in staat is zijn eigen (noodzakelijke) pad te lopen. En op deze manier mag ik iedere dag weer veel leren van kinderen, hun ouders en cursisten.
Over mijn ervaringen houd ik een web-log bij.

Naam: Tea Adema
Praktijk voor Kindercoaching
Websites:

Meer tips van Tea »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 reacties

    Error thrown

    Call to undefined function ereg()