Tip over verbondenheid met Jezelf

Vind jij jezelf ‘goed genoeg’?

door Nanda Noorlander

Verjaardagen waar je eigenlijk geen zin in hebt of hulp verlenen op school terwijl je er eigenlijk geen tijd voor over hebt. “Ja-zeggen” tegen veel dingen die je gevraagd worden, terwijl je er eigenlijk geen zin in of tijd voor hebt, heeft te maken met dat de meeste mensen graag aardig gevonden willen worden. Dat is op zich wel logisch want mensen zijn groepsdieren en hebben elkaar ook nodig. Liefde en aandacht is een levensbehoefte, en dat wil iedereen dus graag ontvangen.
Heb jij ook de de neiging het iedereen naar de zin te maken om zo waardering te krijgen?

Stel je zelf de vraag: “Vind ik mezelf ‘goed genoeg’ onafhankelijk van de reacties van anderen?”.

Als kind is het logisch om waardering van je ouders te willen hebben en ben je ook afhankelijk van de liefde en aandacht van je ouders. Als volwassene hoef je niet door iedereen aardig gevonden te worden. Zou je dat wel willen, dan doe jij jezelf te kort en kom je niet genoeg voor je eigen belangen op. Als jij jezelf al ‘goed genoeg’ vindt hoef je die bevestiging niet bij anderen te zoeken en ben je dus ook minder afhankelijk van anderen.

Natuurlijk is het goed om in de omgang met andere mensen te komen tot een compromis wanneer jullie wensen erg uiteen liggen. Maar als je zelf niet eerst duidelijk hebt wat JIJ wilt kun je ook geen compromis sluiten. En doe je alleen wat de ander wil. Op den duur ga jij je daar niet prettig bij voelen. Als je dit wilt veranderen kun je gaan opletten wat je zelf wilt. En vervolgens je grenzen beter aangeven. Als mensen negatief reageren gooi dan niet direct overboord wat je zelf wilt, ze zijn het misschien niet van je gewend. Bedenk wat jij liever hebt, iemand die iets doet omdat hij/zij het echt wil of omdat hij/zij aardig gevonden wil worden.

Meer lezen: ‘Waarom niet iedereen mij leuk hoeft te vinden’, door Bert van Dijk

Over de auteur van deze tip

Levenscoach (44) bij Centrum Nacha, en moeder van 2 kinderen (14 en 9), waarvan de oudste de diagnose PDD-nos heeft.
Centrum Nacha is een praktijk voor begeleiding bij stress, burn-out en hooggevoeligheid. Zodat mensen hun eigen leven weer in vrijheid kunnen leven. Voor kinderen schrijf ik helende verhalen waardoor kinderen weer lekkerder in hun vel komen te zitten. Mijn doel is om bij te dragen aan het verhogen van de kwaliteit van leven van anderen. Ik werk vanuit een warme betrokkenheid bij de ervaringen van mijn klanten.

Naam: Nanda Noorlander
Centrum Nacha
Website:

Meer tips van Nanda »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.