Tip over verbondenheid met Jezelf

Van klaagzang tot ode

door Eric van der Knaap

Lekker klagen lucht op en hoort er af en toe even bij! Maar als het te lang duurt, kan het je flink in de weg zitten: je bent niet meer in staat om jezelf te motiveren en iets te gaan doen. Hoe ga je er als ouder mee om als je kind klaagt over vriendjes, school, huisregels en dergelijke?

Klaagzang? Pak de zandloper erbij!

Probeer deze eens:

  1. Pak een zandloper of stopwatch erbij.
  2. Vertel je kind dat jullie samen even lekker mogen klagen zolang de zandloper loopt. Maar… na de klaagtijd is de spelregel dat je evenveel tijd besteedt aan het bedenken van positieve dingen over het vriendje of vriendinnetje, het schoolvak, de regels thuis en elders. Het is belangrijk dat je begint met klagen en eindigt met positieve gedachten!
  3. Bij de start: laat je kind zelf de zandloper omdraaien!!
  4. Als je kind lekker de ruimte heeft gehad om te klagen is het tijd om dat nu los te laten en te proberen om positieve kanten te gaan zoeken. Het hoeft niet spectaculair te zijn; moedig alles aan wat ook maar enigzins positief lijkt.
  5. Daarna vraag je je kind of het nu kan kiezen voor de positieve gedachte en om heel eventjes de vervelende zaken te negeren.

Mocht je kind nog steeds blijven klagen over huiswerk en je weet het niet meer, stuur hem of haar dan door naar www.lereniseenmakkie.nl/EHBH.html Daar kun je lekker even klagen bij de Eerste Hulp Bij Huiswerk!

Over de auteur van deze tip

Leren hoe te leren… had ik dat zelf maar eerder geleerd! Nu heb ik er maar mijn beroep van gemaakt en probeer alle mogelijkheden aan te grijpen om mensen het plezier van leren te laten ontdekken. Niet alleen via het onderwijs, maar juist ook via de ouders. Hoe kun je als ouder je kind helpen zonder evenveel inhoudelijke kennis te moeten hebben als een leerkracht?

Naam: Eric van der Knaap
HERA Masters in Leren Leren
Websites:

Meer tips van Eric »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.