Tip over verbondenheid met de Maatschappij

Samen maken we het lichter

door Educare

We waren van plan om, als aanvulling op deze site, elk jaar een boek uit te geven over opvoeden en lesgeven met als sleutelbegrip verbondenheid. Een inspirerend boek vol idee√ęn, ervaringsverhalen en tips voor ouders, leerkrachten en jeugdwerkers. Maar het kwam er niet van.

Even voor de mensen die de start van deze site gemist hebben: Wij (Stichting Universele Opvoeding) bestonden in november 2007 25 jaar. Tijd voor een feestje dus. Maar met wie? En waar? En dan? Zoals alles wat we doen moet het wel zin hebben… en we moeten er zin in hebben! Kortom, een feestdag leek ons een hoop gedoe met weinig toegevoegde waarde. Het werd uiteindelijk deze website. Waarop we elke week een tip voor een ‘feestje van verbondenheid’ geven. Een feestje dat terecht komt bij onze doelgroep: de kinderen die nu in deze tijd opgroeien.

Ik stel me hier altijd een sterretje bij voor, zoeen die je aansteekt met oud en nieuw. Met √©√©n vlammetje ontspringen er honderden sterretje aan het topje. Als ik op de knop druk om een tip de wereld in te helpen zie ik die sterretjes altijd voor me en zie ze in gedachten bij jullie allemaal aankomen. Ik zie dan hoe¬†jullie ze met open hart ontvangen en er iets¬†mee doen, waardoor steeds meer kinderogen gaan stralen. Een soort van licht aan doen dus…

Terug naar het jaarlijkse boek. Elke week weer voor een goede tip zorgen was meer werk dan we dachten en het boek schoof naar later datum. Maar afgelopen voorjaar werd ik gebeld. Of ik toestemming wilde geven voor het gebruiken van de tips van deze site voor een boek over opvoeden. Opvoeden in Verbondenheid, om precies te zijn. Wat blijkt? VZW Kind&Vrede uit Vlaanderen had besloten iets te doen aan de wanhoop die veel kinderen en hun opvoeders meer en meer bekruipt: toenemende agressie, brutale monden, onbeschoft gedrag. Veel opvoeders weten niet beter dan nog meer straf, nog strenger opvoeden, dus eigenlijk meer agressie. Anderen geven het op en laten alles toe. Een heilloze weg.

Jeugd&Vrede wilde een beweging in gang zetten waar aan de oorzaken van dit gedrag gewerkt wordt en kwam net als wij op verbondenheid. Zij zien verbondenheid als dé sleutel tegen de-link-went gedrag.  Want naarmate warmte en verbondenheid ontbreekt neemt respectloos en onverschillig gedrag toe.

We hebben toen de handen ineen geslagen: Jeugd&Vrede heeft het boek uitgegeven en wij verzorgen de promotie in Nederland. Lezers van Educare hebben bij het septembernummer een brief ontvangen met een uitnodiging het boek te kopen. Ook jullie, als trouwe lezers van de tips wil ik bij deze oproepen aan deze actie mee te doen.

Koop het boek Opvoeden in Verbondenheid en zet een nieuwe beweging in gang

Door het boek Opvoeden in Verbondenheid te kopen en je te laten inspireren door de levendige voorbeelden zal je als vanzelf nieuwe wegen in slaan en oude patronen achter je laten. Door jouw voorbeeld zal je anderen inspireren dit ook te doen. Kinderen kunnen dan ontspannen en hebben minder agressie nodig om zich te handhaven. Ouders en andere opvoeders kunnen meer gaan genieten van het samenzijn met kinderen. Zo maken we het met zIjn allen lichter. Doe je mee?

Marijke Sluijter
Hoofdredacteur Educare

Titel: Opvoeden in Verbondenheid
Auteur: Peter Jochems
Uitgever: Jeugd & Vrede vzw
Pagina’s: 150 pagina’s, full-colour

Meer informatie over het boek:
www.opgroeiendinverbondenheid.nl/1596/boek-opvoeden-in-verbondenheid

Je kunt het boek bestellen via:
Nederland: www.educare.nl/losse-verkoop/opvoeden-in-verbondenheid
Belgi√ę: www.jeugdenvrede.be/producten/opvoeden-in-verbondenheid-nieuw

Over de auteur van deze tip

Educare is een tijdschrift over opvoeden: het samen leven en leren met kinderen in harmonie met de wetten van de natuur. Het is een platform voor denkers en doeners die met elkaar praktische idee√ęn en levende voorbeelden uitwisselen over de relatie opvoeder-kind(eren).

Opvoeden en leren beperkt zich niet tot gezin, kinderdagverblijf of klaslokaal, het leven zélf is de leerschool.

Losse proefnummers, en/of abonnementen kunnen aangevraagd worden via onze website – we bieden een speciaal tarief voor groepen en studenten.

Naam: Educare
Educare
Website:

Meer tips van Educare »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Eén reactie

    Error thrown

    Call to undefined function ereg()