Tip over verbondenheid met de Natuur

Lichtjes in het donker

door Annemarijke ten Thije

Op de avond van 11 november wordt op veel plaatsen in ons land het Sint Maartensfeest gevierd. Martinus leefde 300 jaar na Christus. Hij was een Romeins soldaat. Op zijn 18e trof hij voor de poorten van Amiens een bedelaar. Martinus schonk de bedelaar de helft van zijn mantel. De nacht erop kreeg hij een visioen waardoor zijn leven veranderde. Het belangrijkste element van dit feest is dan ook het met elkaar delen van je rijkdom.

De kinderen lopen van oudsher met een uitgeholde knol waarin een kaarsje brandt zingend langs de deuren. In de hoop iets lekkers te krijgen dat hen door de donkere tijd heen kan helpen. Maar voor de knol versiert en wel oplicht is er heel wat aan voorafgegaan…

Begin de voorbereidingen voor Sint Maarten al in het voorjaar!

Het feest begint al in het voorjaar, als het zaad voor de rapen de grond in gaat. Voordat het zaad de aarde in gaat moet er gewerkt worden. In het nog prille voorjaar wordt de grond ontdaan van onkruid en los gemaakt. Wanneer het zaaibed klaar is trekken we voren en laten de zaadje er voorzichtig in vallen. Zo’n klein zaadje, dat daar zo’n grote koolraap uit zal groeien…

Het zaaibed is niet alleen een lekker bedje voor de koolraapplantjes maar ook voor allerlei onkruiden. We zoeken naar het onkruid met de langste wortel (kijk mij eens!), het onkruid met de mooiste bloemen (waarom heet dat eigenlijk onkruid) en proberen de rapenplantjes te ontzien (oh, jammer…toch per ongeluk eruit getrokken).

Geheimzinnig: boven de aarde de blaadjes, maar wat gebeurt er onder de aarde eigenlijk? Zou er straks echt een knol aan de bladeren zitten?

Eindelijk is het zover. De dag voor het Sint-Maartensfeest oogsten we de knollen. Hele grote, heel kleine. In sommige hebben de muizen een holletje gegeten. “Die wil ik!” “Nou ik neem deze…” “Deze is pas echt mooi…”

Nu een kapje eraf met een mooie kartelrand; met een meloenbolletjes lepel, een appelboor, mesjes en gewone lepels worden de knolletjes voorzichtig uitgehold. Een dunne wand blijft staan. Met een gutsje snijden we zon, maan en sterren.

De oudere kinderen maken Sint Maarten op zijn paard en de bedelaar. Af en toe kijken we in een donkere ruimte of het al mooi is. Van het vruchtvlees wordt een heerlijke Sint Maartenssoep gekookt.

’s Avonds in het donker loopt een lange rij kinderen, behoedzaam houden ze hun knolletje vast. Het is alsof de zomerzon het knolletje doorstraalt. Zou het lukken om het vlammetje brandende te houden?

Over de auteur van deze tip

Annemarijke is initiatiefneemster en leerkracht van de WerfKlas, een kleinschalig onderwijsvernieuwend project in Culemborg.

De WerfKlas is een school waar 30 leerlingen en 3 leerkrachten werken aan de ontwikkeling van het menszijn. Kleuters mogen er nog echt kleuteren en leren er vanuit eerbied, ze bootsen de eerbied van de volwassenen na.

De oudere kinderen krijgen de gelegenheid hoofd, hart en handen te ontwikkelen. Enerzijds door ontwikkelingsgerichte leerstof aangeboden door de leerkracht, anderzijds door zelf initiatieven te ontplooien. Soms met elkaar, soms individueel. Voor de leerkrachten is AANDACHT het centrale woord. Aandacht voor het kind, aandacht voor het werk, aandacht voor jezelf.

Annemarijke heeft als passie paardrijden op IJslandse paarden. Haar eigen paard Rimma wordt wekelijks ingezet voor een paardrijles voor steeds twee kinderen. Ook dat is voor de leerkrachten een belangrijk gegeven: volg je passie, dan volgen de kinderen vanzelf. Leren door navolging.

De jaarfeesten nemen een belangrijke plaats in binnen het onderwijs. Ze helpen ons de verbinding met de geestelijke wereld te maken, ze geven houvast in roerige tijden, ze brengen licht en vreugde.

Naam: Annemarijke ten Thije
De Werfklas
Website:

Meer tips van Annemarijke »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Eén reactie

    Error thrown

    Call to undefined function ereg()