Tip over verbondenheid met de Natuur

Zo leer je een boom echt kennen…

door Anne Mijke van Harten

Een ontmoeting met een boom kan op kinderen een onuitwisbare indruk maken. Wat eerst gewoon een bos leek, wordt omgetoverd in een verzameling van afzonderlijke bomen met heel eigen kenmerken, die het ontmoeten waard zijn en waar je je verbonden mee kunt voelen. Kinderen weten zelfs jaren later vaak hun boom nog te herkennen!

Om een boom te ontmoeten ga je naar een plek in de natuur waar een aantal bomen staan waar je gemakkelijk bij kunt komen en die aangeraakt kunnen worden. Dit kan in het bos zijn, maar ook in een park, in een boomgaard of op een groot erf.

Het spel ‘Ontmoeting met een boom’ is geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf vier jaar. Voor dit spel heb je minimaal twee spelers nodig en een blinddoek per tweetal.

Speel ‘Ontmoet met een boom’ tijdens een picnick met de meegebrachte theedoek.

  1. Maak tweetallen waarbij één van de twee spelers wordt geblinddoekt.
  2. De andere speler kiest een boom uit en leidt de geblinddoekte partner voorzichtig naar de boom van zijn of haar keuze. Maak een omweggetje zodat het  niet zo makkelijk is om te raden naar welke boom de partner wordt meegenomen.
  3. Aangekomen bij de boom begint de ontmoeting. De persoon met de blinddoek maakt kennis met de boom en probeert zo veel mogelijk over de boom te weten te komen, zonder te kijken. Gebruik al je zintuigen om de boom te onderzoeken.
  4. Om de geblinddoekte speler te helpen kan de partner vragen stellen als:
    • Leeft de boom?
    • Kun je de boom met je armen omvatten?
    • Is de boom ouder dan jij?
    • Groeien er planten op de boom?
    • Zijn er sporen van dieren?
    • Etc…
  5. Als de geblinddoekte boomvoelers klaar zijn, worden ze door hun partner – opnieuw via een omweg! – teruggeleid naar het beginpunt. Van daaruit probeert de speler te raden welke boom deze zojuist heeft ontmoet.
  6. Daarna draaien de tweetallen de rollen om en wordt het spel opnieuw gespeeld.

Na afloop van het spel kun je met elkaar napraten. Hoe was het om op deze manier kennis te maken met een boom? Kon je raden welke boom je geblinddoekt ontmoet hebt, en hoe wist je dat?

Bron: Sharing Nature with Children, © 1998 door Joseph Cornell

Kijk voor meer leuke activiteiten in de natuur op: www.sharingnature.nl/natuur-activiteiten

Over de auteur van deze tip

Anne Mijke van Harten is oprichtster van Earthgames (sinds 2003). Vanuit Earthgames selecteert en ontwikkelt ze spelmaterialen met een positieve invloed op de ontwikkeling en het gedrag van kinderen en geeft ze workshops, advies en informatie op het gebied van coöperatief spel voor scholen, instellingen, therapeuten, speel-o-theken en particulieren. Ze schreef diverse artikelen over coöperatief spel.

Op de website van Earthgames zijn de spelmaterialen te bekijken en eenvoudig te bestellen. De spelmaterialen worden gebruikt op scholen en instellingen, door (kinder)therapeuten, ouders, orthopedagogen, spelbegeleiders, rt-ers en speel-o-theken en bedrijven.

De materialen van Earthgames versterken de verbinding met jezelf, de ander en de aarde. Sinds 2009 is Anne Mijke vertegenwoordiger van Sharing Nature in Nederland en geeft ze workshops Sharing Nature.

Naam: Anne Mijke van Harten
Earth Games
Websites:

Meer tips van Anne Mijke »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Eén reactie

    Error thrown

    Call to undefined function ereg()