Tip over verbondenheid met de Ander

Zingen voor je kind schept een band

door Lieneke Schotanus

Mijn dochter Mirte werd tien weken te vroeg geboren. Gelukkig had ik met haar gezongen in de zwangerschap, elke dag haar liedje. Zingen was ook het enige wat ik voor haar en mezelf kon doen in de couveusetijd. Urenlang zat ik naast haar te zingen, mijn hand op haar buikje. Ik weefde als het ware een spirituele navelstreng en herstelde zo onze verbinding.

Zing jij wel eens met en voor je kinderen?

Vergeet je gène om te zingen!

Wist je dat je al kunt al zingen als je kind nog in de buik zit? Het kind herkent het liedje als het geboren is. Zo’n herkenning werkt geruststellend. Zing het liefst elke dag eenzelfde liedje op een vast moment, eventueel met een muziekdoosje erbij. Het is jullie moment – voor jou en je kind.

Als je baby eens niet kan slapen, zing dan. Je kind heeft meer aan jouw stem dan aan een mechaniekje, hoe leuk dat ook kan zijn. Soms moet je zó lang met je kindje op de arm rondlopen, dat je er ongeduldig van wordt. Zingen helpt dan om je ongeduld om te buigen naar liefde. Pas dan kan je kind met een gerust hart gaan slapen.

Ook als je kind ouder wordt moet je vooral veel blijven zingen. Bijvoorbeeld als eerste hulp bij de opvoeding. Dat werkt zo: Stel dat je wilt dat je kind zijn boterham opeet of zijn speelgoed opruimt, zing er dan een eet- of opruimliedje bij. Door het vaste melodietje gaat je kind vanzelf meedoen, en het ritme helpt om met plezier in actie te komen.

Zing ook vaak samen, met alle gezinsleden. Samen zingen verbroedert: je stemt je af op elkaar; maakt samen iets moois.

Zingen doe je niet alleen voor de ander, maar zeker ook voor jezelf. Het is helend: het verbindt je met jezelf, de ander en de wereld om je heen. Het brengt je in het nu, het helpt je relativeren en maakt je leven lichter.


In de tijd dat mijn dochter in de couveuze lag zijn veel liedjes ontstaan. Ik ging ze zingen in mijn Muziek op Schoot groepen. Er ontstonden in deze groepen ook weer nieuwe liedjes over kabouters en konijntjes, waarin de kinderen zich herkennen. Mijn favoriete liedjes heb ik opgenomen op een CD en in een boekje met de bijbehorende spelletjes, zodat ze bewaard en doorgegeven kunnen worden. Kijk maar eens op mijn website…

Over de auteur van deze tip

In mijn Muziek op Schootlessen zie ik dat samen zingen zo heerlijk verbindend is voor ouder en kind; het is genieten voor allebei.

Wil je mijn CD beluisteren of bestellen; wil je meer weten over Muziek op Schoot en Zingen voor Zwangeren? Kijk dan eens op mijn website.

Naam: Lieneke Schotanus
Mirtetak
Websites:

Meer tips van Lieneke »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 reacties

    Error thrown

    Call to undefined function ereg()