Tip over verbondenheid met Jezelf

Als het zandmannetje verstek laat gaan…

door Marien van Os

Het aloude zandmannetje dat zand in de oogjes komt strooien heeft het soms maar druk. Als hij niet voor jouw kind beschikbaar is, kun je zelf gelukkig ook een handje helpen bij het ontspannen zodat het makkelijker in slaap valt…

Kinderen ontspannen zich makkelijker met magische toverstof!

Magische toverstof is handig voor drukke hoofdjes en opgedraaide lijfjes, en geschikt voor zowel thuis als in de klas. Gebruik het als speelse voorbereiding op het zelf leren doen van een lichaamsscan. Het kan in zit- of lighouding worden gedaan, afhankelijk van de situatie. In de klas zittend op de stoel of vooroverliggend op het tafeltje, met de hoofd op de handen. Of liggend als cooling-down na een gymles. En thuis lekker liggend in of op het bed.

‘Strooi’ magisch toverstof heel langzaam over de ledematen en de rest van het lijf. Kriebel of strijk bijvoorbeeld zachtjes over de voeten en deze worden betoverd en daardoor zwaar, alle spiertjes in de voet laten los en de voet zakt langzaam helemaal in de grond of in het bed. Doe ditzelfde in willekeurige volgorde bij de rest van het lijfje.

Bij kinderen in een groep pak je telkens een arm, een rug of een been, ga vervolgens naar het volgend kind, en loop zo alle kinderen langs, terwijl je telkens een ander lichaamsdeel met toverstof ‘bestrooit’. De onvoorspelbaarheid houdt het kind met zijn gevoel bij zijn lijf.

Daarna til je één voor één verschillende lichaamsdelen een klein stukje op om te voelen of ze helemaal zwaar zijn en ontspannen. Laat los en het lichaamsdeel valt neer met een plofje. Zo kan je voelen of het kind helemaal ontspannen is.

Een volgende keer zal het oproepen van lichamelijke ontspanning makkelijker gaan en wellicht kunnen ze het dan al zonder hulp. Maar het aanraken is natuurlijk wel prettig en bovendien heel ontspannend en rustgevend!


Meer natuurlijke tranquilizers in de klas? Op 29 oktober en 5 november is er weer een 2-daagse training/bijscholing ‘Groep in Balans’ van Yokidoki in de inspiratie-ruimte van Educare. Kijk voor meer info op: www.yokidoki.nl/workshops-voor-leerkrachtenbegeleiders

Over de auteur van deze tip

Als trainer, docent en coach wil ik kinderen, jongeren en volwassenen inspireren tot het (her)vinden van hun innerlijke kracht en spirit. Dit doe ik door ze te leren verbinding maken tussen hoofd, hart en lijf met yoga-, ontspannings-, vitaliteit- en bewustzijnslessen/cursussen/workshops.
Met Yokidoki verzorg ik verschillende workshops en trainingen op dit gebied voor onderwijs en kinderopvang op locatie. De 2-daagse training ‘Chillen met je billen’ (Groep in Balans) voor leerkrachten en pedagogische begeleiders geef ik enkele keren per jaar in de inspiratie-ruimte bij Educare.

Mijn andere passie is voeding en gezondheid. Wellicht ken je me van Educare, waar ik tot voor kort veel van mijn kennis en ervaring kwijt kon als vaste auteur voor de gezondheidsrubriek.
Op www.yokidoki.nl kun je je aanmelden voor een gratis e-cursus ‘Chillen met je billen’. Op www.yokidokigezond.nl kun je het gratis e-book ‘Gezond het jaar rond’ downloaden.

Naam: Marien van Os
Ilja Regenboogyoga
Website:

Meer tips van Marien »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.