Tip over verbondenheid met de Natuur

Eten van de straat

door Lois Eijgenraam

Het is leuk als wat we koken, bakken, ruiken en proeven uit eigen tuin of de directe omgeving komt.  Maar dan moet daar wel iets groeien!

Zorg dat er iets te eten valt in de buurt

Daar hoef je niet meteen een groententuin voor aan te leggen, in potten op het balkon kunnen ook worteltjes, radijzen of aardbeien groeien. Of zet je vensterbank vol met lekkere kruiden, kweek je eigen champignons of zet een bak zand met een cichoreiwortel in je kelder voor je eigen lofkwekerijtje.  

Je kunt het ook groter aanpakken door de gemeente te vragen het gemeentegroen te vervangen door eetbaar groen, zodat je de bramen, bessen en peren in je eigen straat kunt plukken. Kan niet bestaat niet: in Culemborg en Almere is dit al heel gewoon.

Heb je nog geen vensterbanktuintje of appelboom voor je deur? Zoek dan de dichtsbijzijnde boer of stadsboerderij op en doe daar je wekelijkse boodschappen (samen met de kinderen natuurlijk).

Zo wordt kinderen voorgeleefd dat we uit onze directe omgeving veel kunnen oogsten en werken we aan duurzaamheid, bewust omgaan met voeding, milieu en vooral: genieten van al het goede dat de natuur ons schenkt…

Buitenwerk
Voor de Educare van september 2010 maakte ik een beeldreportage waarin ik je laat zien hoe je met kinderen buiten kunt werken. De oogsttijd is bij uitstek geschikt om kinderen bij het binnen halen en verwerken van voedsel te betrekken. Onder deze link kan je de pagina bekijken.

Draaiboek
Via mijn emailadres is een draaiboek te bestellen inclusief de kerndoelen voor een buitenwerkdag met kleuters.

Over de auteur van deze tip

Naam: Lois Eijgenraam

Meer tips van Lois »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 reacties

    Error thrown

    Call to undefined function ereg()