Tip over verbondenheid met Materie

De tuin is mijn keuken

door Hannah de Vos - Beckers

Wat is er lekkerder om op een zomeravond je eigen wrap te bakken op een zelfgebouwde oven, en dan te vullen met salade die je gewoon overal kunt vinden…

Bouw je eigen oven en bak je eigen wrap

Je hebt nodig:

  • Bakstenen
  • Gietijzeren wok, liefst zonder oren en helemaal bol aan de onderkant
  • Hout om vuur te maken
  • Brooddeeg zonder gist (meel, olie, water,zout)
  • Vulling van wilde planten

Zo bouw je de oven

Van de bakstenen stapel je driekwart van een cirkel met als doorsnede de maat van de wok en ongeveer 50 cm hoog. Je zet de wok er omgekeerd bovenop als een soort deksel. Het vuurtje stook je onder de wok.

Zo bak je de wraps

Van het deeg maak je eerst een bolletje en daarna maak je dat bolletje helemaal plat (of je rolt het uit) Maak het zo dun mogelijk. Je legt de wraps op de omgekeerde wok (olie is niet nodig en kan zelfs gevaarlijk zijn!). Even aan beide kanten opbakken; klaar.

Zo maak je de vulling

Voor de vulling kan je een salade maken van wilde planten. Denk bijvoorbeeld aan: zevenblad, paardenbloem bladeren, oostindische kers (de bloemen en bladeren), madeliefjes (de bloemen). Let wel op dat het geplukt wordt op een plek waar niet al teveel vervuiling is.

Een lekker sausje maakt de wrap compleet. Eet smakelijk!

Wil je deze oven in werking zien en de wraps proeven? Kom dan 13 mei (hemelvaartdag) naar de grote open dag van Aventurijn. Aventurijn bestaat 10 jaar: een groot feest vol inspiratie met vele activiteiten voor jong en oud. Het complete programma vind je op www.aventurijn.org.

Over de auteur van deze tip

Hannah de Vos- Beckers studeerde HBO-Jeugdwelzijnswerk en behaalde haar diploma voor leraar primair onderwijs op de Helicon PABO voor leerkrachten in het vrije schoolonderwijs. Zij is werkzaam geweest bij diverse instellingen voor jeugdhulpverlening. Vanaf 1993 begon zij haar ideeën zelfstandig vorm te geven in een peutergroep en later ook met oudere kinderen.

In 2000 richtte zij met haar man Michaël de Vos de stichting Aventurijn op, een kleine school waar kinderen kunnen leren van het leven zelf. Naast de dagelijkse leiding van de school, schrijft zij artikelen en geeft workshops in binnen en buitenland over vernieuwend onderwijs.

Naam: Hannah de Vos - Beckers
Aventurijn
Websites:
Verbinden:

Meer tips van Hannah »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.