Tip over verbondenheid met de Natuur

Watersnuffers en flipflappers

door Rianne Joosten

In de lente krioelt het van de beestjes in sloten en vennen. Kijkend vanaf de waterkant kun je al veel beestjes zien zwemmen.  Je ziet ze nog beter als je ze van dichtbij bekijkt. Dan ontdek je ineens dat er een drilsmurk in de sloot woont, of een flipflapper. Ook watersnuffers zijn vast van de partij. Heb je deze dieren nog nooit gezien? Dat wordt dan eens tijd!

Waterdiertjes scheppen

Waterdiertjes scheppen met kinderen is altijd een succes. Laarzen aan, schepnetje, afwasteiltje en wat kleine glazen potjes mee en je kunt op pad. Op zoek naar een geschikte sloot of watertje.

Geef als je bij het water staat vooraf uitleg over hoe je waterdiertjes schept. Doe het ook voor voordat de kinderen zelf gaan scheppen. Vul de afwasteil met zo helder mogelijk water uit de sloot of poel. Niet te diep scheppen dus, want dan heb je meer modder dan water. De teil zet je op een veilig plekje op de kant.

Vervolgens kijk je vanaf de kant of je een plek ziet waar veel waterdiertjes zitten. Op die plek haal je héél voorzichtig het schepnet door het water (anders zijn alle watersnuffers al weg…..), zo min mogelijk modder meenemen, rechtop eruit halen en het netje voorzichtig boven  de afwasteil omkeren. Even wachten tot het water stil is. Dan kijken. Zo min mogelijk de beestjes aanraken. Waauw, zulke rare beestjes heb je vast nog nooit gezien.

Als je de¬†kleine glazen potjes vult met helder water dan kun je er¬†de¬†meest bijzondere zweefgloeters, goudvissen¬†of waterslangen¬†voorzichtig in¬†overscheppen. Kun je ze nog beter bewonderen. Ben je klaar met kijken? Laat dan het glazen potje en/of het afwasteiltje¬†VOORZICHTIG leeglopen in het water. Niet¬†terugkiepen van een meter hoogte. Jij wilt vast ook niet¬†zonder waarschuwing ineens van de hoge duikplank af…. Nieuw water¬†in de teil doen en je bent¬†klaar voor een tweede poging om de meest bijzondere waterkletser te vinden.

Na afloop alles goed schoonspoelen voordat je weer naar huis gaat. Laat geen schepnetje met plantenresten of modder erin op de waterkant liggen. Er zitten altijd nog waterdiertjes in verstopt, die dan uitdrogen. Schepnetjes ook altijd boven de afwasteil omkeren, niet boven de grond.

En wil je toch liever de offici√ęle namen weten¬†van de waterdiertjes i.p.v. ¬†je alleen te laten verrassen door de wondere onderwaterwereld? Neem dan een zoekkaart mee waar je de namen van de waterdiertjes op kunt opzoeken. Succes en plezier verzekerd!

Over de auteur van deze tip

Met kinderen en volwassenen op een speelse en creatieve manier de natuur ontdekken is wat ik het liefste doe. Om zo de natuur dichterbij de mensen te brengen of andersom.

Ook coach ik docenten bij het inzetten van hun sterke kanten tijdens de les. Door het lesgeven vanuit de eigen kracht verlopen de lessen natuurlijker en effectiever. Alles gaat meer vanzelf. Met name de communicatie met de kinderen verbetert hierdoor enorm. En wat is er mooier dan echt communiceren met kinderen?

Naam: Rianne Joosten
Website:

Meer tips van Rianne »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.