Tip over verbondenheid met de Natuur

Restjes voor nestjes

door Adriƫnne Baars

Het voorjaar zit in de lucht en vogels in de tuin zijn al druk bezig met het zoeken naar een plekje om hun nest te bouwen. Het is heel leuk om ze daarbij te helpen, en zo de lente en het bouwen van een nieuw huis te volgen.

Zorg voor vulling voor vogelnestjes

Als je aan het knutselen bent met wol of stukjes garen bewaar dan de restjes. Je maakt de vogels er namelijk er blij mee. Een goede manier om het ā€˜aan te biedenā€™ aan de vogels is door een vetbolhouder (waarmee je in de winter voor een beetje extra voeding voor vogels zorgde) te vullen met draadjes en restjes wol. Creatief hergebruik!

Ook als je in de tuin bezig bent met snoeien of opruimen kun je wat dunne takjes en twijgjes achterlaten, of laat de hondenharen liggen als je de hond geborsteld hebt. Dan ligt het bouwmateriaal alvast klaar.

Het is leuk om je met de kinderen te verdiepen in de verschillende nestjes die vogels maken. Duiven zijn vaak heel vroeg, maar hebben een heel slordig nest. Meesjes willen er echt knus bij zitten (en wachten met eitjes leggen totdat het rupsenseizoen bijna aangebroken is). Op de website van de vogelbescherming kun je kijken (en luisteren!) welke vogel er in je tuin zit. Er is ook een webcamera waarmee in verschillende nestjes kunt kijken.

Nestmateriaal is leuk, maar je kunt natuurlijk ook een nestkastje bouwen voor de vogeltjes. Ook hier hebben ze allemaal hun voorkeuren, dus het is handig om rekening te houden met welke vogels er in de buurt te vinden zijn. Voorbeelden (en kant-en-klare kastjes en nestmateriaal) vind je bij Vivara op de website.

Kortom, de restjes worden gebruikt voor nestjes. En door ermee bezig te zijn krijgen kinderen oog voor de natuur en voor de manier waarop vogels hun huisjes bouwen en inrichten. Leve de lente!

Tip: Zijn je kinderen nog niet aan het haken of breien? In mijn boekje ‘In de vogelboom’ kun je leuke haakvoorbeelden van vogels vinden. Heel grappig om daarmee de bedrijvigheid buiten na te bootsen. Ga naar mijn website voor meer informatie.

Over de auteur van deze tip

Ik vind het belangrijk dat kinderen met hun hoofd en met hun handen bezig zijn. Zelf functioneer ik ook het best als die activiteiten in evenwicht zijn. Daarom ben ik bezig met ‘knutsel-plus’ projecten, niet alleen leuk om te doen, maar ook nog iets over jezelf of de wereld ontdekken. Dat zorgt voor verbondenheid en laat zien dat iedereen een eigen inbreng heeft die de moeite waard is.

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Eén reactie

    Error thrown

    Call to undefined function ereg()