Tegen elkaar aan hangen, over elkaar heen hangen, met elkaar stoeien, aan elkaar friemelen… als je erop let zie je dat kinderen elkaar voortdurend aanraken. En dat is maar goed ook! Uit onderzoek blijkt immers dat we niet zonder huidcontact kunnen. Een aai over de bol, een schouderklopje, een knuffel… als mens kun je niet zonder.
Op sommige scholen mogen kinderen elkaar helemaal niet meer aanraken of mogen leerkrachten een kind dat verdrietig is niet op schoot nemen. Dit beleid is ingegeven door de angst voor misbruik, maar voorkomt misbruik niet. Hoogstens voeden we een generatie op die helemaal niet meer weet hoe je elkaar met respect aanraakt.
Onvoldoende aanraking ondermijnt het welzijn van het kind: huidcontact is noodzakelijk voor het gevoel van veiligheid, de sociale ontwikkeling, het leervermogen en de gezondheid.Ook voor hun toekomstige rol als werknemer, partner en ouder is het belangrijk dat kinderen respectvol met aanraken en aan laten raken om leren gaan, want:
– In tientallen beroepen is aanraken een belangrijk deel van de functie;
– Een seksuele relatie is gebaseerd op elkaar aanraken;
– Elk mens moet de eigen en andermans grenzen kunnen bewaken en respecteren;
– Kinderen opvoeden kan niet zonder liefdevol aanraken.
Laten we daarom deze generatie leren elkaar liefdevol aan te raken, in plaats van het te verbieden.
Op school kan onderlinge kindermassage worden ingevoerd als rustmoment, thuis kan je je kind regelmatig masseren. Je kunt thuis, in de kinderopvang en in de gymles af en toe een spel doen waarbij je elkaar moet aanraken.
Speel eens met elkaars handen
Een groepje van 4-8 kinderen zit om een tafel. De begeleider vraagt hen hun handen op tafel te leggen en eens goed naar de verschillen te kijken. Er is verschil in grootte, dikte, kleur, vorm van nagels en lijnen in de handpalm. Nadat alle verschillen besproken zijn vraag je of er ook verschil in temperatuur is. Wie heeft koude handen, wie warme? De kinderen zullen dat vanzelf gaan voelen bij elkaar. Vraag dan door naar droog of vochtig, stevig of slap, ruw of glad, dik of dun, verend of knokig? Luister naar wat de kinderen nog meer voor verschillen ontdekken.
Dit kan genoeg zijn voor deze keer, maar je kunt ook het volgende raadspel spelen:
De bak met handen
Een van de kinderen krijgt een blinddoek voor. De anderen leggen hun handen op tafel. Het geblinddoekte kind probeert door te voelen van zoveel mogelijk handen de eigenaar te raden. Wie herkent de meeste handen?
In mijn boek ‘Aanraken, een levensbehoefte’ (SWP) vind je nog veel meer aanraakspelen.