Tip over verbondenheid met de Maatschappij

Iets goeds doen, doet goed

door Marijke Sluijter

Nederland is een land van vrijwilligers. Er is wel eens gesteld dat als alle vrijwilligers een dag staken ons land onleefbaar wordt. Niet alleen voor de samenleving zijn vrijwiligers een zegen, vrijwilligerswerk is ook voor hen een bron van plezier, mogelijkheden en voldoening.

Als je zelf actief bent bij een sportvereniging, op school of in de buurt geef je al het goede voorbeeld aan je kind. Maar veel werk dat je doet is voor je kind onzichtbaar. Dan ben je geen rolmodel, maar een afwezige ouder.

Kijk daarom eens of er bij jou in de buurt klusjes zijn waar je met kinderen aan mee kunt doen. In het begin is kijken al mooi, later is het dan vanzelfsprekender om ook een handje te helpen. Misschien is er een taak die het kind op zich kan nemen. Als het maar past bij zijn interesse en uithoudingsvermogen. Zo zal een kind met interesse in dieren wellicht iets bij de paddenwacht willen doen.

Help de padden uit de put

Na de winter  kruipen de padden uit hun schuilplaatsen.  Zodra het een graad of zes wordt gaan ze op stap naar hun geboorteplas die kilometers verderop ligt. Helaas komen ze onderweg wegen tegen waar ze onmogelijk overheen kunnen. Als ze het geluk hadden om geen auto- of fietsband tegen te komen is daar de stoeprand! De enige uitweg lijkt de put. Helaas komen ze daar nooit meer uit en verdrinken er in grote getale. De paddenwacht zet daarom op oversteekplaatsen gaas neer, graaft emmers in en zet roosters voor putten.

Ga tegen de schemering eens met je kind op zo’n oversteekplaats kijken, vooral op vochtige avonden is het er druk.
Neem een zaklantaarn mee en ontdek hoeveel padden (en ook kikkers en salamanders) er voorbij trekken.  En misschien, is er wel een klusje dat je kind kan doen: een emmertje padden naar de overkant brengen of een salamander uit de put vissen. Als het bevalt staat jouw kind volgend jaar misschien ook paaltjes te slaan of emmers in te graven. Het begin van burgerparticipatie!

Meer informatie over oversteekplaatsen en paddenwachten bij u in de buurt: www.padden.nu

Heb je zelf ervaring met het betrekken van kinderen bij buurtactiviteiten? Zet ze dan als reactie onder deze tip op de website, zodat anderen daar weer hun voordeel mee kunnen doen!

Over de auteur van deze tip

De ontwikkeling van mensen en de mensheid fascineert me. Ik vraag me altijd af wat er nodig is om een leerblokkade te overwinnen, wil weten wat iemand tegenhoudt om volledig tot bloei te komen en wat er nodig is om weer bij de levensstroom aan te haken.

Mijn werk als projectleider en coördinator bij Stichting Universele Opvoeding en het hoofdredacteurschap van Educare geven mij de kans om op die vraag een veelvoud aan antwoorden te krijgen.

Enkele keren per jaar geef ik cursussen aan leerkrachten, yogadocenten, kindercoaches en -therapeuten over aanraakspel en tekenen om de ontwikkeling van kinderen te ondersteunen.

Ik schreef toen ik in de jaren zeventig op Aruba woonde samen met Jacqueline van Ommeren ‘Educreation; hoe kinderen leren spreken, rekenen, schrijven en lezen in verbinding met zichzelf, de ander en de wereld’.

Terug in Nederland hielp ik babymassage in Nederland geaccepteerd te krijgen om de band tussen ouder en kind te versterken.

In 2002 introduceerde ik Onderlinge Kindermassage, een trend die uit Zweden kwam. Hierover schreef ik het boek ‘Aanraken, een levensbehoefte’. In april 2016 komt het uit in het Frans.

Momenteel geef ik aan leerkrachten, docenten van HVO en pedagogische opleidingen, kinder- of gezinscoaches en kindertherapeuten cursussen Zinvol Tekenen met Kinderen. Dit zijn communicatieve tekenspellen om het contact met kinderen te verdiepen. Ze werken in op de ontwikkeling van de cognitieve, emotionele en sociale intelligentie.

Om ouders, opvoeders en leerkrachten aan te moedigen meer met kinderen te gaan tekenen ontwikkelde ik in 2014 de ‘Droedel-App”: 52 tips voor een wekelijkse droedel.

Droedelen is gedachteloos bewegen op papier als ontspanningsmoment. Je hoeft niet je best te doen om het mooi te maken, want dat is niet het doel. Maar vaak wordt het mooier dan je dacht. En, kinderen doen graag met je mee!

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.