Tip over verbondenheid met Jezelf

Intelligentie groeit!

door Maril Heijen

In het voorjaar spiegelt de natuur ons hoe we kunnen groeien. In de aarde liggen de zaden klaar om uit te groeien tot bloemen, planten en bomen. Het zaad draagt alle informatie in zich, maar je ziet de plant nog niet. Het zijn de omstandigheden, de zon en de maan, de bodem, het weer, die van invloed zijn op het tot volle ontwikkeling komen van de plant.

Met de ontwikkeling van de mens is het niet anders. In iedere cel ligt het volledig potentieel om te groeien opgeslagen. Gelukkig komt er steeds meer aandacht voor een positieve kijk op de groei van een mensenkind. Maar binnen veel bestaande structuren worden kinderen nog met standaarden vergeleken. Daar worden veel kinderen en hun opvoeders heel ongelukkig van.

Op jonge leeftijd worden kinderen onderworpen aan toetsen. Wat denk je, wat zou er met een plantje gebeuren als het al in een pril stadium van ontwikkeling onderzocht zou worden?

Vertrouw op de groeikracht van kinderen

Sta deze week stil bij de groeikrachten van je kind. Geniet eens volop van de mogelijkheden die je kind in zich draagt. Dat is goed voor jezelf, en voor je kind. En als je leerkracht bent: zie al je kinderen als compleet. Zie bijvoorbeeld niet de stoornissen, maar de bijzondere ontwikkelingsmogelijkheden van elk kind. Wat denk je bijvoorbeeld van de term: kinderen met een autistisch denkkader als alternatief voor stoornis?

Wat kinderen nodig hebben is ons vertrouwen in hun groeikracht. Hoe is het met jouw vertrouwen? Laat jij je het vertrouwen afnemen door wat testen en toetsen over je kind zeggen?  Laat je je bang maken vanuit een idee dat je kind aan standaarden moet voldoen om straks een plek in de maatschappij te verwerven?  Deze standaarden zeggen niets over je kind! Ze zeggen alleen iets over de standaard-verwachtingen.

Kijk eens naar de natuur: is het niet de veelheid aan variaties die de natuur zo boeiend maakt?

Vergelijk het nog maar eens met een plant. Er zijn zaden en planten in ontelbare variaties. Sommige zaden hebben een lange tijd in de aarde nodig voordat ze te voorschijn schieten. En dan ontpoppen ze zich eensklaps tot prachtige planten! De omstandigheden kunnen we niet altijd veranderen. Maar we kunnen wel ons volste vertrouwen hebben in de groeikrachten van ieder kind.


Tip: Kijk ook eens naar het werk van Bruce Lipton: hij toont aan dat intelligentie groeit.

Over de auteur van deze tip

Ik heb een lange ervaring in het begeleiden van kinderen in het onderwijs. Daarnaast help ik graag kinderen en hun ouders die zich willen ontwikkelen in hun groeiproces. Ik werk vanuit mijn hart en zeg zonder voorwaarden JA tegen dat wat er is bij kind en ouders.

Op mijn website zie je welke activiteiten met kinderen en ouders ik in mijn atelier doe…

Naam: Maril Heijen
Website:

Meer tips van Maril »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Eén reactie

    Error thrown

    Call to undefined function ereg()