Tip over verbondenheid met Materie

Handschoen kwijt?

door Adriënne Baars

Zo aan het eind van de winter ga je eens lekker opruimen en ontdek je allerlei handschoenen en wanten die te klein, kapot of alleen zijn. Ik werd altijd een beetje treurig van een eenzame handschoen in een plas totdat ik ontdekte dat je er een geweldige minipoppenkastpop van kunt maken.

Geef eenzame handschoenen een nieuw leven!

Ga op zoek naar losse, ‘eenzame’  handschoenen of wanten, was ze en bekijk eens welk verhaal ze je willen vertellen. Dat gaatje in de vingertop, daar kan wel een muisje uit kruipen. Die zwarte handschoen, zijn het niet net vijf Zwarte Pietjes die uit een schoorsteen klimmen?

Of die ruige handschoen, die is in zijn eentje een hele poppenkastshow met hondenkopjes (en een staartje op de pink zodat je kunt kwispelen) en haak voor die deftige handschoen lieve vogeltjes voor op de vingertoppen. En die want? Die is met twee oortjes en wat snorharen heel geschikt als poes. Bij gebrek aan een want kun je ook een sokje nemen om een poes te maken die alle vogeltjes verjaagt…

Je kunt deze beestjes maken met restjes: haken met een restje wol, een snippertje vilt of een mooie knoop, kraaltjes… Je hoeft niet bijzonder handig te zijn met een naald en draad, probeer het gewoon. Laat het materiaal jou vertellen wat het wil worden. Kinderen hebben vaak de wildste ideeën, het is heel leuk om te proberen ze uit te voeren.

Nog leuker: maak er een gezellig vakantieochtend of -middag van en versier met z’n allen een hele serie eenzame handschoenen! En daarna heerlijk samen genieten van de poppenkastvoorstelling.

In de Knutselplus groep op het Educare Netwerk zal ik mijn voorbeelden ter inspiratie zetten. Voel je vrij om te kijken en je aan te sluiten en deel vooral je eigen voorbeelden!

Over de auteur van deze tip

Ik vind het belangrijk dat kinderen met hun hoofd en met hun handen bezig zijn. Zelf functioneer ik ook het best als die activiteiten in evenwicht zijn. Daarom ben ik bezig met ‘knutsel-plus’ projecten, niet alleen leuk om te doen, maar ook nog iets over jezelf of de wereld ontdekken. Dat zorgt voor verbondenheid en laat zien dat iedereen een eigen inbreng heeft die de moeite waard is.

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.