Tip over verbondenheid met de Natuur

Een nieuwe lente een nieuw geluid

door Rianne Joosten

“Sssssssttt, horen jullie dat?‚Äô¬† Ik hoor het lied van de lente. In de lente¬†wordt de natuur¬†wakker. En dat is te horen!¬† Natuurlijk hoor je de vogels weer volop fluiten. Maar in de lente kun je¬†nog veel meer¬†geluiden horen.¬†Wil je weten¬†welke?

Luister maar eens tot tien

Om tot tien te luisteren ga je naar buiten. Je zoekt een plek op waar je even rustig kunt zitten. Het is het leukst om dit met een paar kinderen of volwassenen te doen. Je gaat in een kring zitten en legt je handen op je bovenbenen. Je vuisten zijn gesloten. Sluit ook je ogen.

Als je het moeilijk vindt om stil te worden dan kun je vooraf even¬†‘stillen’ (vijftien seconden¬†je handpalmen over je oren¬†doen).¬†Dan ga je luisteren. Bij ieder nieuw geluid steek je een vinger in de lucht.¬†Bij tien geluiden open je je ogen weer. Je blijft nog stil totdat de anderen ook klaar zijn. Wat heeft iedereen gehoord?¬†Als je een geluid hebt gemist dan kun je¬†nog eens tot tien luisteren.

Te gemakkelijk? Probeer dan eens tot tien te luisteren zonder de vogelgeluiden mee te tellen. Of tel alleen geluiden mee die niet door dieren worden gemaakt (wind, vallend blad….).

Een andere leuke variatie is het maken van een geluidenkaart.  Neem hiervoor een kartonnen kaart en een potlood mee naar buiten. Luister een paar minuten met je ogen dicht en teken vervolgens op de kaart wat je hebt gehoord. De beweging van de wind is bijvoorbeeld een golvende lijn, een fluitende vogel een zigzaglijn die omhoog en omlaag gaat, even niets is een rechte lijn, en helemaal onderaan staat misschien wel een punt (vallend blad) of een heel klein kriebellijntje (als je vlak boven de grond hebt geluisterd en een beestje hebt horen lopen).

Veel luisterplezier!

Over de auteur van deze tip

Met kinderen en volwassenen op een speelse en creatieve manier de natuur ontdekken is wat ik het liefste doe. Om zo de natuur dichterbij de mensen te brengen of andersom.

Ook coach ik docenten bij het inzetten van hun sterke kanten tijdens de les. Door het lesgeven vanuit de eigen kracht verlopen de lessen natuurlijker en effectiever. Alles gaat meer vanzelf. Met name de communicatie met de kinderen verbetert hierdoor enorm. En wat is er mooier dan echt communiceren met kinderen?

Naam: Rianne Joosten
Website:

Meer tips van Rianne »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 reacties

    Error thrown

    Call to undefined function ereg()